Hírek

2006.05.02. 07:00

Szegény kiskutyámat elütötte az autó

BALESET Olvasónk váltig siratja szeretett ölebét. Hosszú pórázon sétáltatta, hogy a kutyának legyen mozgástere. Az átkelőhelyen az állat előreszaladt, és elütötte egy autó. A tettes ismeretlen.

Rados Virág

„Együttérzek az olvasóval. Emberileg mélyen elítélem azt az autóst, aki egy állatot elütve csak úgy továbbhajt” – reagált dr. Schneider Péter ügyvéd. A dolognak azonban van jogi oldala is, és ez nagyban eltér az érzelmi részétől. Az ugyanis a gazda felelőssége, hogy a közlekedési rendszabályoknak megfelelően sétáltassa kutyáját. Az autósnak kötelessége figyelni a gyalogosokra, de érthető, hogy az elé kiszaladó apró kutyát nem vette észre.


Más lenne a helyzet, ha a gyalogos sérült volna meg – folytatja a jogi szakember. Az a cserbenhagyásos gázolás bűncselekménye volna. Sajnos ezt is éppen elegen elkövetik.


Ha a gépkocsi vezetője a járdán üti el a kutyát – mondjuk parkolás közben –, szintén jogsértést követ el. Ilyenkor igyekezzünk gyorsan felírni a rendszámot. Amennyiben a sofőr jóérzésű ember, igyekszik valamilyen módon kárpótolni a gyalogost kutyája elvesztéséért. Lehetséges, hogy az eb értékes fajta, így anyagi kártérítést is követelhetünk érte.
A KRESZ-ben egyébként benne foglaltatik a közlekedési bizalmi alapelv. Ez azt jelenti: kölcsönösen figyelnünk és vigyáznunk kell egymásra. Autósnak az autósra, autósnak a gyalogosra, és viszont.
Kutyánk sétáltatásakor tehát gondoljunk rá: a közlekedés veszélyes üzem. Ne tegyük ki kedvencünket a gépkocsik okozta veszélyeknek. Még az átkelőhelyen sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!