Hírek

2006.05.25. 17:06

Többpárti egyeztetés a reformokról

Mégis csak lett többpárti egyeztetés a kormányfő reformelképzeléseiről, miután Dávid Ibolya meginvitálta a többi pártelnököt is. Az eseményről egyedül Kuncze Gábor maradt távol.

Éber Sándor

Dávid Ibolyának köszönhetően párbeszédek helyett többpárti egyeztetésen ismertette Gyurcsány Ferenc az ellenzékkel reformelképzeléseit. Az MDF elnöke hívta meg a csütörtöki, eredetileg kétoldalú tárgyalásra a többi parlamenti párt vezetőjét is. Az invitálást Orbán Viktor a Fidesz, és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke is elfogadta, Kuncze Gábor, az SZDSZ vezetője azonban attól tartott, hogy a találkozó „nyilvánosság előtti összeveszés” lesz, ezért nem ment el az eseményre. Nagy perpatvar azonban nem alakult ki, de egymásra borulás sem. Amikor az érkező pártelnököket a fotósok arra biztatták, hogy készüljön közös felvétel, Orbán Viktor, „na menjünk!” felkiáltással a tárgyalóasztalhoz fáradt.

[caption id="" align="alignleft" width="240"] „Na menjünk!” – fotó: Darnay Katalin
[/caption]Az egyeztetés zárt tárgyalásnak indult, de végül az ellenzék kérésének eleget téve nyilvános lett. Gyurcsány azonban csak ahhoz járult hozzá, hogy a távirati iroda vegyen részt a megbeszélésen. A miniszterelnök többek között javaslatot tett arra, hogy ősszel csak három évre válasszon az ország megyei önkormányzatokat, és 2009-ben kerüljön sor – szintén három évre – a regionális önkormányzatok megválasztására. A polgármestereket és a városi képviselőket javaslatuk szerint idén hat évre választanák meg. Csökkentenék az önkormányzati képviselőtestületek létszámát, korlátoznák a képviselőknek adható tiszteletdíjakat és költségtérítést, ezzel jelentősen, mintegy kétharmadára lehetne csökkenteni ezeket a kiadásokat.

A kormányfő 298 fős parlamentet javasolt, 149 egyéni és 149 listás mandátummal, melyet egyfordulós választási rendszer választanának meg kompenzációs lista nélkül, az öt százalékos parlamenti küszöböt megtartva. Új törvényt hoznának az elkövetkezendő hat hétben a pártfinanszírozásról. Minden támogatást, így a természetbenit is nyilvánosságra kellene hozni, és ugyanolyan számviteli kötelezettség terhelné a pártokat, mint a gazdálkodó szervezeteket. A kampányra külön számlát, úgynevezett kampányszámlát kellene nyitniuk a pártoknak.

Gyurcsány Ferenc a találkozó után lelkesen állapította meg, hogy minden várakozását felülmúlta a találkozó. A legnagyobb sikerként azt értékelte, hogy Orbán Viktor hajlik arra, hogy egyes kétharmados többséget igénylő törvények ezentúl egyszerű többséggel is megszavazhatóak legyenek az országgyűlésben.

„Kusza, nehezen következő, egymáshoz logikailag nem kapcsolható ötlethalmazt ismertetett a kormányfő” – mondta a kevésbé lelkes Orbán. A Fidesz elnökének javaslatai szerint a közhatalmi feladatokat ellátó és a közvagyonnal gazdálkodó tisztségeket betöltő személyeknek a vagyonbevalláson túl kötelezővé tennék az adóbevallás nyilvánosságra hozatalát is. Orbán javaslata szerint ha a kormány nem tudja betartatni a parlament által jóváhagyott költségvetést, a kormány tagjainak bérét kell megvonni attól függően, mekkora a hiány. Orbán közölte: a Fidesz mindössze 200 fős parlamentet szeretne.

[caption id="" align="alignright" width="260"] Dávid Ibolya sikeresnek ítélte a kulturált hangvételű találkozót – fotó: Darnay Katalin
[/caption]„Ne csak a bérből és fizetésből élőket sújtsák a megszorítások, hanem a multinacionális cégek és a bankok is vállaljanak arányos részt a terhekből” – hangoztatta Semjén Zsolt a megbeszélésén után. A KDNP elnöke hiányolta, hogy hiába kérték a miniszterelnököt, nem számolt be az ország gazdasági és pénzügyi helyzetéről. Dávid Ibolya sikeresnek ítélte a kulturált hangvételű találkozót. Az MDF elnöke szerint több mint 25 törvény igényel kétharmados egyeztetést, és ezekben egyetértésre kell jutnia a pártoknak.

Gyurcsány megígérte, hogy a reformelképzelések normaszövegeit a hét végéig megküldik a pártoknak, és a jövő héten az említett kétharmados törvények koncepcióira vonatkozóan újra magas szintű tárgyalás legyen a pártok elnökeivel és szakértőivel.

Elindult az országreform?

A kabinet megvizsgálná egy kormányzati negyed létrehozását, mivel a jelenlegi épületek alkalmatlanok államigazgatási célokra. Mintegy 800 állami épületet vizsgálnak át, az átalakítással 100 milliárdot spórolhatna meg a büdzsé.

„Most már garancia van arra, hogy elindult az oszágreform, a kormány határozatot fogadott el annak érdekében, hogy olcsóbb, hatékonyabb, átláthatóbb legyen az állam működése” – lobogtatott egy 10 soros határozatról szóló papírt csütörtökön Batiz András kormányszóvivő. A kabinet döntése szerint javaslatot kell kidolgozni a központi szolgáltatási főigazgatóság feladat- és hatáskörének bővítésére, az elektronikus közszolgáltatások központja, továbbá kormányzati személyügyi központ kialakítására, rendezni kell a kormányzati apparátus elhelyezésének kérdését. A javaslatokat augusztus végéig kell elkészíteni.

„Most már garancia van arra, hogy elindult az oszágreform, a kormány határozatot fogadott el annak érdekében, hogy olcsóbb, hatékonyabb, átláthatóbb legyen az állam működése” – lobogtatott egy 10 soros határozatról szóló papírt csütörtökön Batiz András kormányszóvivő. A kabinet döntése szerint javaslatot kell kidolgozni a központi szolgáltatási főigazgatóság feladat- és hatáskörének bővítésére, az elektronikus közszolgáltatások központja, továbbá kormányzati személyügyi központ kialakítására, rendezni kell a kormányzati apparátus elhelyezésének kérdését. A javaslatokat augusztus végéig kell elkészíteni. „Na menjünk!” – fotó: Darnay Katalin Dávid Ibolya sikeresnek ítélte a kulturált hangvételű találkozót – fotó: Darnay Katalin -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!