Hírek

2006.06.28. 15:33

Drasztikus gázár és Áfa-emelés

Átlagosan 27 százalékkal drágul a gáz ára augusztus elsejétől, jelentette be Kóka János, ugyanakkor 5 százalékkal megemelik az alsó Áfa-kulcsot

VG.hu

A gáz fogyasztói ára, fogyasztással súlyozottan átlagosan 27 százalékkal emelkedik augusztus elsejétől - jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a kormánydöntést követő szerdai sajtótájékoztatón Budapesten. A távhő szolgáltatás díja ezzel párhuzamosan 18 százalékkal emelkedik.

A gázfogyasztók esetében az évi 1.500 köbméter alatt fogyasztóknak 25 százalékkal, az 1.500 és 3.000 köbméter közötti fogyasztói rétegnek 30 százalékkal, az efölötti csoportban pedig 37 százalékkal emelkedik a földgáz fogyasztói ára. Az emelés mértékében már szerepel a földgáz általános forgalmi adójának szeptember elsejétől hatályos 5 százalékpontos emelése is - tette hozzá a miniszter.

A miniszter bejelentése szerint az ipari fogyasztóknak 12,6 százalékkal, az intézményi fogyasztóknak pedig - az áfakulcs öt százalékpontos áfakulcs emelésével együtt - 17,6 százalékkal növekszik a földgáz fogyasztói ára 2006 augusztus elsejétől. Gál J. Zoltán, a miniszterelnöki hivatal politikai államtitkára a sajtótájékoztatón közölte: folyik az ártámogatás átalakítása, Az új rendszer ami 2007. február 1-től lesz hatályos.

A kormány úgy határozott, hogy marad az Új egyensúly programjában megfogalmazott indítvány, vagyis az eredeti javaslatnak megfelelően az általános forgalmi adó (áfa) középső kulcsát emelik 15-ről 20 százalékra, s nem osztják meg az emelést a középső és a felső kulcs között - jelentette be Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a keddi kormányszóvivői tájékoztatón

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!