Hírek

2006.06.23. 07:00

Enyém lett egy rész a közösből, fizessem meg?

Olvasónk társasházban lakik. Egy átépítés során új területet csatolt lakásához a közös tulajdonból. Kérdése: kell-e ezért a lakótársaknak fizetnie? Mert azok követelik a pénzt.

BAMA

Ha az osztatlan közös terület nagysága megváltozott, más lett az egyes lakókra eső tulajdonhányad. Ezért módosítani kell a társasház alapító okiratát – mondja el ügyvéd szakértőnk. A dokumentum rögzíti a tulajdonarányokat. A lakásunkhoz csatolt új rész tulajdonjoga így lehet a miénk. A földhivatal csak ekkor veszi azt nevünkre az ingatlannyilvántartásban.

Ha elidegenítünk, vagyis a magunkéhoz csatolunk egy bizonyos területet az osztatlan közösből, azt a jövőben egyedül mi fogjuk használni. Fizetnünk kell tehát érte. Gondoljuk el: a közösből valami a mi magántulajdonunk lett. Ennek fejében azonban a többieknek igenis jár pénz. Ne várjuk, hogy a társasház, ahol egyébként mi is lakunk, lemondjon egy lehetséges bevételről. Fordított helyzetben ez nekünk sem tetszene. A tulajdonosok közösen döntik el, mennyit kérnek a területért. Az ár megállapítását értékbecslőre is bízhatják. Az adásvételről kössünk szerződést a társasházzal. Minderről a társasházi közgyűlésen az érintettek közösen dönthetnek. A gyűlésnek lehet az egyik napirendi pontja a fenti ügy. Kérjük meg a közös képviselőt, hogy segítsen intézkedni a témában.

A hatlakásosnál kisebb házaknak nem muszáj társasházzá alakulniuk. A közös terület azonban ilyenkor is az egész lakóközösség tulajdona. Elidegenítéséről mindenképpen velük kell megállapodnunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!