Hírek

2006.06.19. 13:02

Fidesz: 200 fős parlament, kisebb miniszteri fizetések

Az átlátható, takarékos állam és politika jegyében nyolc törvénymódosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek a Fidesz - közölte Navracsics Tibor frakcióvezető hétfőn.

BAMA

Az ellenzéki párt többek között a Fejlesztési Kabinetet ellenőrző országgyűlési bizottság és a korábban már ismertetett Költségvetési Tanács felállítását indítványozza. Az átlátható állam jegyében indítványozza azt is, hogy a kormánytagok anyagi felelősséget viseljenek a költségvetési hiány túllépése esetén. A Fidesz a takarékos állam megteremtése érdekében 200 fős parlamentet és a miniszterek fizetésének 2002-es szintre történő leszállítását javasolja.

Az átlátható politika érdekében tenné kötelezővé a vagyonnyilatkozatot az állami érdekeltségbe tartozó vállalatok felügyelő bizottsági tagjainál, a parlamenti képviselőknek pedig a vagyonnyilatkozat mellett adóbevallásukat és az elnyert állami vagy uniós támogatásokat is nyilvánosságra kellene hozniuk. Az ellenzéki párt tehát két kivétellel - Fejlesztési Kabinetet ellenőrző bizottság és a miniszteri fizetések csökkentése - azt a "demokrácia törvénycsomagot" terjesztette a parlament elé, amelyet május 25-én a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és az ellenzék egyeztetésén ismertetett Orbán Viktor pártelnök.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: a parlament elé pénteken benyújtott nyolc törvénymódosító javaslat célja, hogy a költségvetés stabilitásának érdekében a politikai életben és a közintézmények működésében kiépítse azokat az intézményi biztosítékokat, amelyek elkerülhetővé teszik a jövőben a megszorító intézkedéseket.

A politikus kérdésre válaszolva azzal indokolta, hogy a Fidesz a Fejlesztési Kabinetet ellenőrző országgyűlési bizottság felállítását javasolja, mert az ellenzéki párt az eddigi hírekből arra következtet, hogy a fejlesztéspolitikát ez a parlamentnek nem felelős intézmény határozza meg, s a minisztériumokban csak jogszabály előkészítés folyik majd. Hozzátette azonban azt is, hogy meg akarják várni a hatásköri leírásokat, mert ha az ellenőrzés ügye megnyugtató módon rendeződik, akkor a Fidesz szerint más megoldás is elképzelhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!