Hírek

2006.06.27. 16:36

Gázpalackkal akart robbantani

Románia megszerezte az első terroristáját, egy 27 éves iszlám hitre áttért fiatalembert

Lukács János, Kolozsvár

Sikerült megelőznie a temesvári rendőrségnek, hogy egy 28 éves fiatalember bombát robbantson a bánsági nagyvárosban. A Temes megyei Lugos városban élő Florin Lesch évek óta áttért a muzulmán hitre, és a szélsőséges nézeteket hangoztató Muzulmán Testvérek elnevezésű csoportosulással vette fel a kapcsolatot.

Állítása szerint azért akarta elkövetni a merényletet, hogy tiltakozzon Irak megszállása ellen, a békefenntartók között ugyanis román csapatok is vannak. Lesch ezért az interneten megrendelt egy robbanószerkezetet, amelyet mobiltelefon segítségével lehetett működésbe hozni. Vásárolt hozzá négy gázpalackot és egy régi Renault személygépkocsit, a gázpalackokat összekötötte a robbanószerkezettel, majd az egészet elrejtette az autó hátsó ülése mögé. A gépkocsit Temesváron a diáknegyedben szerette volna felrobbantani, de Lugostól csak Buziásfürdőig ért, ott ugyanis a rendőrök megállították és letartóztatták.

A titkosszolgálat közleménye szerint Florin Lesch tevékenységét már 2004 decembere óta figyelték, a fiatalember ugyanis akkoriban fenyegető üzeneteket tartalmazó videókazettákat küldözgetett többek közt a CNN és az Al-Dzsazíra hírtelevízióknak, a felvételeken fekete álarcot viselt és az Irakban állomásozó csapatok kivonását követelte. A rendőrség őrizetbe vett további két, Lesch baráti körébe tartozó fiatalt is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!