Hírek

2006.06.01. 15:42

Madárinfluenza: ősszel újra?

Bár az utóbbi napokban stabilizálódni látszik a helyzet, nincs kizárva, hogy ősszel újabb madárinfluenza-fertőzésekkel kell majd szembenéznünk

Lukács János, Kolozsvár

Bár az utóbbi napokban stabilizálódni látszik a helyzet, nincs kizárva, hogy ősszel újabb madárinfluenza-fertőzésekkel kell majd szembenéznünk – állítja szakértőkre hivatkozva Adrian Tibu, a román mezőgazdasági minisztérium szóvivője. Tibu szerint ugyanis a vírus jelen van a természetben, attól megszabadulni csak nagyon hosszadalmas folyamat során lehet. Emlékeztetett arra, hogy Olaszországban hét évvel ezelőtt 14 millió szárnyast irtottak ki a madárkór következtében, majd néhány hónap múlva tucatnyi újabb gócponton ütötte fel a fejét a fertőzés.

A román szenátus szerdán egyszerű többséggel elvetette azt a bizalmatlansági indítványt, amelyet az ellenzék nyújtott be, kérve a mezőgazdasági miniszter lemondását. Romániában szerdán 121 gócpontot tartottak nyilván, Oana Marinescu kormányszóvivő pedig elégedetten ismételte el az illetékesek korábbi megállapítását, miszerint a terjedés üteme csökkenő tendenciát mutat. Jelenleg azt vizsgálják, az új gócpontokba a Feketehalomból szállított csirkék, vagy pedig a vándormadarak révén került-e a fertőzés. A feketehalmi Aviprod cég csirkefarmján 207 tonna, madárinfluenzával fertőzött baromfihúst semmisítettek meg a hatóságok.

A települések élete lassan visszatér a megszokott kerékvágásba, Bukarest valamennyi iskolájában is zavartalanul folyik az oktatás. A korábban gócpontnak nyilvánított területeken lakó diákokat tájékoztatták a hatékony fertőtlenítés módjáról, egészségi állapotukat állandó megfigyelés alatt tartják. Az emberekre vonatkozó, úgynevezett elsőfokú vesztegzárat néhány napja az ország valamennyi településén feloldották, a szárnyasok szállítása és piaci árusítása továbbra is tilos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!