Hírek

2006.06.24. 18:42

Megvan a reformok menetrendje

Jövő héten kedden jelenti be Hiller István az oktatási reform második ütemét, július 31-ig pedig elindul az egészségügyi reform - közölte Gyurcsány Ferenc szombaton Balatonőszödön, a kétnapos kormányülést követő tájékoztatón.

BAMA

A miniszterelnök elmondta: Hiller István oktatási és kulturális miniszter jövő kedden részletes tájékoztatást ad a köz- és felsőoktatási reformról, majd benyújtják az ehhez kapcsolódó törvényjavaslatokat. Gyurcsány Ferenc az egészségügyi reformmal kapcsolatban úgy tájékoztatott, augusztus végéig kidolgozzák a szükséges törvénymódosításokat, az év végéig újabb törvénycsomagról és a nyugdíjról döntenek. 2007-ben elfogadhatják az ehhez kapcsolódó törvénymódosításokat, melyek 2008. január elsejétől lépnének hatályba. Újságírói kérdésre válaszolva a miniszterelnök szólt arról, hogy július 31-ig, de legkésőbb augusztus végéig döntenek arról, legyen-e vizitdíj, a több-biztosítós rendszer kérdésében pedig az év végéig hoz döntést a kormány.

A közigazgatáshoz kapcsolódó törvénymódosításokról szólva Gyurcsány azt mondta, ha némelyikhez nem lesz meg a kétharmados támogatás, "pénzügyi ösztönzőkkel" teremtenek új feltételeket. A szakpolitikai reformok kapcsán a kormányfő arról beszélt, hogy jövő héten szerdán ismertetik a szociális kompenzációs rendszert, ami a gázárra vonatkozik, az utána következő héten a helyközi tömegközlekedés átalakítása és finanszírozásának kérdései kerülnek napirendre.

Gyurcsány Ferenc elmondta még, hogy július 31-ig tárgyalják az Új Magyarország program fejlesztéseket illető részleteit, melyekről  szeptember végéig döntenek, október elején nyújtják be Brüsszelnek  és a következő év elején írják ki a pályázatokat. A nyár végén, augusztus 31-én és szeptember elején újra Balatonőszödön ülésezik a kormány, ekkor vitatjuk meg a konvergencia-programot, az egészségügyi reform első csomagját, a Nemzeti Fejlesztési Terv társadalmi vitájának tapasztalatait és az új bérezési szabályozást - közölte a miniszterelnök.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!