Hírek

2006.06.26. 07:00

Sokat kell túlóráznom, nem bírom tovább

Olvasónknak főnöke utasítására minden hétköznap túlóráznia kell. Szombaton is dolgozni kényszerül. Arra kíváncsi, mennyiben sérülnek ezzel munkavállalói jogai.

BAMA

Túlmunkát a munkáltató a munka törvénykönyve szerint csak különösen indokolt esetben rendelhet el. Ez semmiképpen sem jelenti, hogy akár mindennap kötelesek vagyunk tovább dolgozni – hangsúlyozza ügyvéd szakértőnk. A munkaszüneti napon végzendő munkát még az előbbinél is szigorúbb indokkal kell alátámasztani. Ragaszkodjunk hozzá, hogy a kötelezésről írásos dokumentum szülessen. Ezzel alkalomadtán bizonyíthatjuk: nem saját jószántunkból vállaltunk túlmunkát, hanem főnökünk utasított rá bennünket. Az elévülési idő három év. Ami azt jelenti, ez időn belül érvényesíthetjük igényünket, hogy a túlmunka ellenértékét kifizessék nekünk.

Jogaink védelmében munkaügyi bírósághoz fordulhatunk. Ám mielőtt erre rászánjuk magunkat, alaposan tanulmányozzuk át munkaszerződésünket – tanácsolja a jogi szakember. A munkáltatónál lévő, minket érintő dokumentumok tartalmával ugyancsak legyünk tisztában. Ilyen lehet például a kollektív szerződés, a különböző belső szabályzatok. Előfordulhat, hogy a letöltendő munkaidőt úgynevezett munkaidőkeretben határozzák meg. Ez esetben a munkaidőt és a szabadnapokat főnökünk osztja el, amiről szintén tájékoztatnia kell bennünket.

Mielőtt bármilyen komoly, visszavonhatatlan lépésre szánjuk el magunkat, kérjük ki a szakértő véleményét. Ne indulatokkal, hanem higgadtan, a jog eszközével védjük meg magunkat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!