Hírek

2006.06.07. 15:31

Székelyudvarhely vesztegzár alatt

Az egyik legnagyobb székelyföldi városban is megjelent a kór, a város körül ellenőrzőpontokat állítottak fel a román hatóságok

Lukács János, Kolozsvár

[caption id="" align="alignleft" width="225"] Viszik a csirkéket: több száz szárnyast kell elpusztítaniuk a hatóságoknak
[/caption]Bizonyossá vált a gyanú: Székelyudvarhelyen is megjelent a madárinfluenza vírusa. A kór egy rendezett gazdaságban ütötte fel a fejét, a Szent János utca 60B. alatt lakó nagyapát és két gyermekének családját gondos állattartóként ismerik a szomszédok. A telepen 22 baromfi pusztult el rövid idő alatt, a család ezt követően fordult az állatorvoshoz. Ferenczy Ferenc, a Hargita megyei állategészségügyi igazgatóság vezetője elmondta, a szerdai nap folyamán körülhatárolták és fertőtlenítették a területet, egyúttal pedig elaltatták a környék 51 gazdaságában élő 918 szárnyast. A hullákat elégetik, a hamvakat pedig egy, a lakott területen kívüli gödörbe hordják. Ferenczy hozzátette, a gócpont körül három kilométeres körzetben védelmi övezetet, tíz kilométeres területen pedig megfigyelési övezetet alakítanak ki, azonkívül Székelyudvarhely valamennyi bejáratánál fertőtlenítik és ellenőrzik a járműveket.

Az udvarhelyi eset az első madárinfluenzás megbetegedés Hargita megyében, a vírus egy Maros megyei kereskedő által árusított gabonával jutott a városba, amelyből a Szent János utca lakói is vásároltak. Az utcában először hat, fertőtlenítőszerrel átitatott szőnyeget helyeztek el, szerdán pedig újabb negyvennégy kapu elé került ilyen szőnyeg, a lakókat pedig felszólították a szárnyasok elzárására. A Szent János utcát már kedden lezárták a járműforgalom elől, miután a gyorstesztek igazolták a madárinfluenza gyanúját.  Mindez nem okoz gondot a település életében, mert a városszéli utca a Szarkakő felé, a mezőre vezet, így annak forgalma is csekély.

Romániában összesen 125 madárinfluenzával fertőzött gócpontot tartanak nyilván, többségüket Brassó és Prahova megyékben, és 39 személy ellen folyik ezzel kapcsolatban bűnügyi kivizsgálás. Emberi megbetegedést mindeddig nem tapasztaltak. A múlt héten a román mezőgazdasági minisztérium ideiglenesen leállította a baromfiexportot az Európai Unió országaiba, a tárca szóvivője szerint a tiltást nem Brüsszel rendelte el, erről Románia saját hatáskörben döntött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!