Hírek

2006.06.22. 18:40

Táncsics börtöne ismét magyar kézbe kerül

„Rendkívüli örömömre szolgál, hogy Bush elnök eljött az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóját megünnepelni. Ez személyes gesztus, amely méltó nyitánya annak a sorozatnak, amikor több mint 50 állam- és kormányfő fogja az évfordulót megünnepelni” – emelte ki Sólyom László köztársasági elnök, aki a protokoll szerint elsőként találkozott a magas rangú vendéggel.

Csák Elemér

George Bush ezt követően mintegy negyven percen át tárgyalt Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. Az amerikai vezető rövid sajtónyilatkozatában köszönetet mondott Magyarországnak az iraki és az afganisztáni szerepvállalásért. Gratulált Gyurcsány Ferenc újraválasztásához, s mint mondta, értékeli azt a bátorságot, amit a kül- és belpolitikában mutat. A magyar kormányfő szerint Bush látogatása a tisztelgés mellett annak a megerősítése, hogy „van dolgunk a világban, demokratikussá tenni nemcsak szűkebb környezetünket, emellett a szabadság, a demokrácia és a biztonság eszményeit képviselni.”

A találkozót értékelő külön sajtótájékoztatóján a miniszterelnök gyakorlatiasabban fogalmazott. Szavai szerint Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatában a vízumügy a „legnagyobb megoldatlan kérdés”, mely már közös európai üggyé vált. „Nyögvenyelősen megy előre a vízumkérdés” – mondta a kormányfő, emlékeztetve, hogy e téren a washingtoni kormánynak szűk a mozgástere; a törvényhozás tartózkodó magatartása viszont nagyon „lehangoló”.

A miniszterelnök haladásként értékelte, hogy a Táncsics-börtön épülete a Várban rövidesen magyar tulajdonba kerül. A kétszintes épületet a magyar állam háborús jóvátételként bocsátotta az amerikai nagykövetség rendelkezésére. A kétoldalú kapcsolatokról a kormányfő elmondta, hogy több, mint  negyven különböző gazdasági projektről tárgyalnak amerikai befektetőkkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!