Hírek

2006.06.29. 17:04

Túl a háromszázon

Átlépte a literenkénti háromszáz forintos szintet a benzin ára. Más termékeket is drágíthatnak a rendkívül magas üzemanyagárak.Az autózással viszont nem sokan hagynak fel.

Beke Károly - Tóth Marcella

A héten a 95-ös oktánszámú benzin átlépte a sokak által lélektani határnak számító háromszáz forintos literenkénti árat. A gázolaj ára is 280 és 290 forint közötti szintre emelkedett. Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója szerint viszont úgy tűnik, hogy még a háromszáz forintos ár sem nevezhető lélektaninak, mivel a gépjármű-tulajdonosok nem hagytak fel az autózással. Ezt támasztja alá, hogy az idei év első hat hónapjában ugyanis a benzinfogyasztás 3-4, míg a gázolajfogyasztás több mint tíz százalékkal emelkedett.

A szakértő az üzemanyagok további drágulására számít. Egyrészt azért, mert várhatóan nem erősödik a forint árfolyama a dollárral szemben. Másrész azért, mert a Brent típusú kőolaj hordónkénti ára tartósan 70 dollár körül maradhat. A Fidesz tegnap arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány is okolható a gyenge forintárfolyamért, amely nagyban hozzájárul az üzemanyagok drágulásához. Így az a helyzet állt elő, hogy Ausztriában egyes határ melletti kutaknál alacsonyabb az üzemanyag ára, mint Magyarországon. Az Eurostat adatai mindenesetre nem ezt mutatják, mivel ezek az országos átlagot tükrözik. A szomszédos uniós tagállamok közül csak Szlovéniában olcsóbb literenként közel tíz forinttal a benzin.
Magyarországon belül is jelentős különbségek vannak, még az azonos hálózathoz tartozó kutaknál is.

Az általunk  vizsgált töltőállomásokon a legolcsóbb és a legdrágább között literenként 17 forint különbség van a benzin ára között. A legdrágább töltőállomás Hatvanban van az M3-as autópályán, itt 305 forint egy liter 95-ös benzin literje. A legolcsóbban pedig Gyomaendrődön tankolhatunk egy Mol-kútnál, ott mindössze 288 forintot kell fizetnünk egy liter benzinért. Az alacsony áraikról elhíresült Tesco-benzinkutak egyikénél sem találunk már 290 forint alatt 95-ös benzint. Egy-egy megyén belül is előfordulhatnak akár 10-15 forintos eltérések is vállalatonként. Sok helyen még nem akarták átlépni a háromszáz forintos lélektani határt, gyakran lehet találkozni 299,90 forintos árral.

Nem lehet megmondani még, hogy a tartósan magas üzemanyagárak mennyire gyűrűznek be más termékek fogyasztói áraiba – mondta el kérdésünkre Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A magas ár hatással van a sok energiát használó iparágakra, így elsősorban az élelmiszerfeldolgozó-iparban. Ráadásul az élelmiszerboltok árai között nagy különbségek vannak mind földrajzilag, mind üzlettípusok szerint. Nem ritka, hogy egy falusi kisboltban sokkal drágább minden, mint egy nagyvárosi hipermarketben a konkurencia hiánya, illetve léte miatt. 

A pékek sok energiát használnak termékeik előállításánál, így a magas üzemanyagárak mindenképpen emelik a költségeiket. Ezt azonban nehezen tudják érvényesíteni az átadási árakban. A kenyér előállítási költségének mintegy 28 százalékát adja az összes energia ára (ebben benne van a gáz, a gázolaj és az áram). Ha ezek közül bármelyik tíz forinttal drágul, akkor az mintegy három forinttal emeli a kenyér előállítási költségét. Az utóbbi két évben érdemben nem változott a kenyér fogyasztói ára, sőt tavaly 5-6 százalékkal csökkent – mondta el kérdésünkre Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!