Hírek

2006.07.31. 11:21

Elhunyt Zenthe Ferenc

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Zenthe Ferenc, a nemzet színésze, Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész - közölte hétfőn a Madách Színház.

BAMA

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Zenthe Ferenc, a nemzet színésze,  Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész - közölte hétfőn a Madách  Színház. A művészt, hosszan tartó betegség után, vasárnap érte a halál. Zenthe Ferencet a Madách Színház saját halottjának tekinti,  temetéséről később intézkednek.

Zenthe Ferenc hetvennél több filmben és tévéjátékban szerepelt. Egyik leghíresebb szerepe a Tenkes kapitány volt a Magyar Televízió  1962-ben forgatott nagy sikerű sorozatában. Nagy sikert aratott a Magyar Rádió Szabó család című folytatásos családregényében, valamint a Magyar Televízió Szomszédok című sorozatában.

Pályája kezdetétől a közönség szeretete övezte. "Amikor  elkezdtem a pályát, a Jóisten rátett a tenyerére, és azóta azon visz  tovább" - nyilatkozta az MTI-nek 2005 januárjában, a nemzet színészévé választásakor a megnyerő egyéniségű művész.

"A Szabó családban lassan negyven éve benne vagyok, emellett csupa olyan filmet csináltam, hogy amikor az emberek megláttak az utcán, éreztem, hogy szeretnek" - emlékezett a művész.

A filmgyártás és a televízió is jobbnál jobb feladatokkal "kényeztette el". Első filmszerepét Nagy Sándor honvédtábornokként 1953-ban alakította a Föltámadott a tengerben, ezt a Rákóczi hadnagyának főszerepe követte (előtte öttusázók  megtanították lovagolni, aminek még sok hasznát vette).

Ezután romantikus vígjátékok főszerepei következtek a sármos színész életében: a 2x2 néha 5, a Mese a 12 találatról, a Kölyök, a Fapados szerelem című filmekben. Később egyre inkább jellemszerepeket formált meg. 1983-ban készült az Oscar-díjra is  jelölt magyar-NSZK koprodukció, a Jób lázadása, amelyben Zenthe Ferenc a Tisza-menti, módos falusi zsidó szerepében tűnt fel, aki  keresztény kisfiút fogadott örökbe a második világháború alatt. Játékfilmben utoljára a Magyar vándor című filmben szerepelt  2004-ben.

A Tenkes kapitánya után több tévésorozat következett: a Rózsa Sándor, a Tüskevár, a Princ a katona, a Bors és legutóbb a Szomszédok.

Zenthe Ferenc 1920. április 24-én született Salgótarjánban. Négy  szemesztert végzett a budapesti közgazdaság-tudományi egyetemen, de  otthagyta a Színművészeti Akadémiáért. 1942-ben másodéves volt,  amikor behívták katonának; a világháború után nem folytatta a  színiakadémiát, hanem Pécsre szerződött.

1946-tól Kaposváron, Győrben, Pesterzsébeten játszott, majd  1949-ben a debreceni Csokonai Színház tagja lett, s közben  vendégként lépett fel a fővárosban Lúdas Matyi szerepében. 1952-től  a Madách Színház tagja, sok nagysikerű szerep alakítója. Atmoszférateremtő képessége, humora jellemszerepekben kiválóan érvényesült.

Zenthe Ferencet 1954-ben és 1968-ban Jászai Mari-díjjal  tüntették ki, 1975-ben megkapta az érdemes művész címet. A filmkritikusok díjával jutalmazták 1984-ben, kiváló művész lett 1989-ben, Erzsébet-díjas 1992-ben, MSZOSZ-díjas 1993-ban. A Kossuth-díjjal 1997-ben tüntették ki, szülővárosa, Salgótarján díszpolgárrá választotta 2003-ban.

A nemzet színészévé 2005-ben választották meg. Ugyanebben az évben az MTA Magyar Örökség-díjjal tüntette ki "sokoldalú  emberábrázolásáért".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!