Hírek

2006.07.19. 07:00

Elveszett a személyim, aztán meglett

Olvasónk egy napon nem találta személyi igazolványát. Elment a kerületi rendőrkapitányságra bejelenteni ezt. Másnap az okmány otthon meglett. Köteles-e ezt is bejelenteni?

BAMA

A személyi igazolvány elvesztését a Központi Adatfeldolgozói, Nyilvántartói és Választási Hivatalnál, azon belül is a Központi Okmányirodánál kell bejelenteni. Budapesti címe: XIII. kerület, Visegrádi utca 110-112. A bejelentést megtehetjük faxon vagy e-mailben is. Az információ egy ügyintézőhöz kerül, aki felveszi a személyi igazolványt a körözött okmányok nyilvántartásába. Erről értesítést kapunk. A bejelentés azért fontos, mert a személyivel mások esetleg visszaélhetnek. (Például nagy összegű banki kölcsönt vesznek fel vele.)

A bejelentést a rendőrségen is megtehetjük. Az űrlapot két példányban kell kiállítanunk. Ezeket lepecsételik, és a saját példányunk birtokában igazolhatjuk: személyi igazolványunkat elvesztettük. Más eset, ha tisztázatlan körülmények között tűnt el, és megint más, ha ellopták. Utóbbi esetben feljelentést is tehetünk. Ezzel azonban (ha a lopás tényében nem vagyunk biztosak) érdemes várni – tanácsolják a rendőrök.

Olvasónk jól teszi, ha azt is bejelenti: személyi igazolványa megkerült. Ne rántsa meg tehát a vállát, hogy elveszett, de meglett, és éljen tovább nyugodtan, mint Marci Hevesen. Csúnya vége lehet. Ha a személyinket körözik, és az nálunk van, kellemetlen perceket élhetünk át például a határnál, a bankban vagy más hivatalos helyen. Tehát ott, ahol igazolnunk kell magunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!