Hírek

2006.07.20. 13:31

Hazánkba is telepítene rakétatámaszpontot az USA?

Augusztusban Magyarországon keresnek megfelelő helyszínt egy rakétatámaszpontnak amerikai szakértők, írja egy orosz lap. Az amerikai védelmi minisztérium küldöttsége már felmérte Csehországot és Lengyelországot is.

BAMA

A Kommerszant cikke szerint Washington még szeptember végéig ki akarja jelölni a rakétavédelmi bázis helyszíneit, hogy a létrehozás költségeit benyújthassák a kongresszusnak és a következő költségvetésben már a költségek is megjelenhessenek. A Pentagon egyébként már igényelt a kongresszustól 56 millió dollárt a kezdeti költségekre, a teljes kiadás pedig 1,2-1,6 milliárd dollárt emészthet fel – írja a Figyelőnet.

Egyelőre több változatot fontolgatnak a telepítésre: felszínen vagy föld alatt, egy vagy több országban; így a rakétákat telepíthetnék Lengyelországban, radarokat Csehországban, az infrastruktúra fennmaradó részét pedig Magyarországra – írta az orosz Kommerszant a The Washington Postra hivatkozva. Az USA rakétatelepítését ellenző Oroszország már jelezte, amennyiben az amerikai rendszer elemeit a térségbe telepítik, úgy elrettentő nukleárisrakéta-potenciálja leértékelődhet, ezért ellenintézkedéseket kell tennie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!