Hírek

2006.07.02. 17:49

Helsinki került az Európai Unió élére

Gy. M.

Az Európai Unió bővítése lehet a központi kérdése az EU szombaton indult finn elnökségének. A hat hónapos, az év végéig tartó elnökség idején a tagországoknak többek között választ kell adnia arra, Bulgária és Románia a tervek szerint 2007. január elsején, vagy csak egy évvel később válhat az unió teljes jogú tagjává. A jóslatok és az Európai Bizottság véleménye szerint kicsi az esélye annak, hogy a belépést elhalasztják, bár előfordulhat, hogy különböző – például élelmiszerbiztonsági – védintézkedéseket alkalmaznak a friss tagokkal szemben.

A bolgároknál és a románoknál nagyobb gondot jelent a török csatlakozás kérdése. Hivatalosan ugyan lassan egy éve megkezdték a tárgyalásokat Törökországgal – amely éppen az előző, 1999-es finn elnökség idején kapott tagjelölti státuszt –, ám ősszel fel is függeszthetik a tárgyalásokat. Brüsszel azt veti a törökök szemére, hogy a mai napig nem írták alá azt a vámegyezményt, amely engedélyezné a ciprusi görög hajók és repülőgépek számára a török kikötők, illetve légtér használatát.
Helsinki azt is fontosnak tartja, hogy az elkövetkező hat hónapban folytassák az Albánia, Szerbia, Montenegró és Bosznia-Hercegovina közeledéséről folytatott tárgyalásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!