Hírek

2006.07.11. 12:01

Kinek jár az ingyenes parkolás?

Olvasónk súlyos cukorbeteg, akinek inzulinnnal kell kezelnie magát. Autóval közlekedik. Most az iránt érdeklődik, jár-e neki az ingyenes parkolási engedély, vagy sem.

Rados Virág

Jogszabály rendelkezik arról, kinek jár az ingyenes parkolási engedély. A kérdéses, 218/2003. számú kormányrendeletnek többek között a CD-jogtárban nézhetünk utána.

A törvény szerint ingyen parkolhatnak a súlyos mozgáskorlátozottak, a látási, az értelmi és a mozgásszervi fogyatékosok, valamint az autisták.
Fogyatékosságát az érintettnek orvosi minősítéssel kell igazolnia. E dokumentum közokirat, és a kiállító szakorvos a felelős érte. Érdeklődésünkre ő is szolgálhat felvilágosítással a problémával kapcsolatban.

Az ingyenes parkolási engedély nem jár minden betegség esetében. Szerepe az, hogy a helyváltoztatás terén biztosítsa az esélyegyenlőséget – hívta fel szakértőnk a figyelmet a törvény funkciójára. Mint a mozgáskorlátozottak mondják: autójuk az ő lábukat helyettesíti. Azért, hogy ők is eljuthassanak oda, ahová ép és egészséges társaik. Erre a tömegközlekedési eszközök általában alkalmatlanok. A kerekes szék a BKV járművein például viszonylag korlátozottan használható. A régebbi típusú járműveken nincs neki hely kijelölve, és a tömeg miatt is nehézkes a dolog.

A diabetes, bármilyen súlyos legyen, nem tartozik azon betegségek közé, amelyek az érintettet akadályoznák a tömegközlekedés használatában. E betegség más típusú, mint a mozgáskorlátozottaké. A cukorbetegeknek tehát nem jár ingyenes parkolási engedély.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!