Hírek

2006.07.01. 15:59

Még nincs döntés a vizitdíjról, de lesz ingatlanadó

A kormány nem hozott döntést a vizitdíjról - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton Budapesten.

BAMA

"Nincs elvi döntés. Nagyon-nagyon messze vagyunk ezektől az ügyektől" - közölte a politikus a vizitdíjjal kapcsolatos sajtóhírekre reagálva az MSZP országos választmányának üléséről távozóban. Elmondta, a kormány döntését megelőzően vitát szeretne erről kérdésről. Meg kell vitatni azt, mi az előnye és mi a hátránya, kikre vonatkozhat, vonatkozhat-e nyugdíjasokra, illetve kisgyerekekre, milyen esetekben kell fizetni. Elmondta, hogy pénteken is konzultált az egészségügyi miniszterrel szocialista szakpolitikusok társaságában. Arról beszéltek, hogy Balatonőszöd után milyen menetrendben kell dolgozni. A Népszabadság szombati számában közölt olyan forrásmegjelölés nélküli értesülést, hogy szeptembertől 500 forintos vizitdíjat vezethetnek be.

Gyurcsány Ferenc megerősítette, hogy a tervek szerint 2008-tól lép életbe a nagy értékű ingatlanokra vonatkozó adó. Az időpontnak az az oka, hogy jelenleg nincs ezekről az ingatlanokról nyilvántartás. A kormányfő szerint az ügyben sok kérdést kell még megoldani.

Arra a kérdésre, hogy húsz millió forint lenne-e az értékhatár, azt mondta: "ki tudja, ezt meg kell vitatnunk". A vitatott kérdések között említette azt, hogy kit tekintenek Magyarországon vagyonos embernek, akitől elvárható ez a hozzájárulás. A luxusadóval kapcsolatban viszont megjegyezte: a százmillió forintos határ lehet, hogy indokolatlanul magas, azt érdemes lenne lejjebb hozni.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!