Hírek

2006.07.08. 07:00

Megszegte az eltartási szerződést, felém sem néz

Olvasónk idős ember, aki lakása ellenében eltartási szerződést kötött. A másik fél nem gondoskodik róla, fittyet hány kötelezettségére. A lakásra viszont igényt tart.

BAMA

Ha a másik fél nem teljesíti a megállapodásban foglaltakat, kérhetjük a bíróságot, hogy szüntesse meg a szerződést. A polgári per során anyagilag el kell számolnunk egymással – mondja ügyvéd szakértőnk. Amennyiben sérelmünk az, hogy az illető fittyet hány vállalt eltartási kötelezettségére, a tényt tanúkkal kell bizonyítanunk. Ők lehetnek szomszédaink, rokonaink, ismerőseink, akik ismerik helyzetünket. Az érintett ugyanis meghazudtolhat bennünket, azt állítva, hogy gondoskodik rólunk. Ha az eltartó nem akar ápolni bennünket, a feladatot életjáradékra válthatja – de csak akkor, ha mi is így kívánjuk.

Mielőtt bírósághoz fordulnánk, szólítsuk fel őt, lehetőleg ügyvéd által (az ugyanis hatásosabb), hogy tegyen eleget a szerződésnek. E dokumentum később igazolhatja: problémánk valós, és ügyünkért mindent megtettünk. A fenti szerződés szerint az eltartó szép summát fizetett az úrnak életjáradék gyanánt. Ő azonban ezt a pénzt soha nem látta. Sajnos hiába panaszolja, hogy a szerződés készítésekor nem volt jelen, ha utóbb aláírta, a dokumentum érvényes – így a jogász. Megtévesztésre hivatkozva azonban a sértett az összeget egy éven belül visszakövetelheti.

Mindig legyen gondunk rá: mielőtt bármilyen dokumentumot aláírunk, alaposan tanulmányozzuk azt át. Különben olyasmi történhet velünk, amire álmunkban sem gondoltunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!