Hírek

2006.07.19. 13:20

MSZP: a Fidesz hatalmas kárt okozott

Több tíz milliárd forint kárt okozott Magyarországnak a Fidesz azzal, hogy nem támogatta az önkormányzati reformot, állította szerdán Varju László, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

BAMA

Varju László szerint ezekkel az átalakításokkal nemcsak egy olcsóbb, hanem egy hatékonyabban működő közigazgatást lehetett volna létrehozni. Az Országgyűlés múlt hét hétfőn nem támogatta a választott regionális testületek létrehozásáról szóló kétharmados alkotmánymódosítási javaslatot. A szocialista politikus úgy vélte, annak ellenére, hogy nem jött létre az alkotmánymódosítás, ezen az úton tovább kell menni, és meg kell találni azokat a lehetőségeket, amellyel a települések együttműködése, a kistérségek, a régiók működése tovább erősíthető, hogy képesek legyenek az uniós források fogadására és feladataik ellátására.

Arra a kérdésre, hogy az Európai Unió nem teszi kötelezővé a régiók kialakítását, a frakcióvezető-helyettes közölte: valóban nem kötelező régiókat létrehozni, de racionális. Hozzátette: az európai uniós források nem települést finanszíroznak, hanem kistérségeket, térségeket. Varju László elmondta: az Országgyűlés 324 szavazattal elfogadta az önkormányzati képviselők tiszteletdíjának csökkentéséről szóló törvényjavaslatot. Mint mondta, ez a módosítás nyolc-tíz milliárd forint megtakarítást jelent az önkormányzatoknak.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese reagálásában úgy fogalmazott: "a Gyurcsány kormány egyetlen szavazatával a 2006. évben 315 milliárd forintot húzott ki a magyar emberek zsebéből". Hozzátette: az a megtakarítás, amiről az MSZP beszél a regionális rendszer létrehozása kapcsán, csak 2009-től lett volna érezhető.

Répássy Róbert emlékeztetett: a kormány "ígéretével ellentétben nem saját magán kezdte a takarékoskodást, miközben az önkormányzati képviselők tiszteletdíja (...), ezt megelőzően az országgyűlési képviselők költségtérítése is csökkent" - mondta az ellenzéki politikus, aki hozzátette: ma Magyarországon a miniszteri illetmény 1 234 262 forint", ami 2002-ben az Orbán-kormány ideje alatt 461 165 forint volt.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese azt mondta: "jobb lett volna, ha az MSZP meg sem szólal, hiszen a családok a Gyurcsány-kormány rossz döntéseit saját pénztárcájukon érzik", csupán a miniszterek nem. Répássy Róbert emlékeztetett arra, hogy a Fidesz korábban már tett javaslatot a miniszteri fizetések 2002-es szintre való csökkentésére.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!