Hírek

2006.08.07. 17:03

RMDSZ-es politikusok a román besúgólistákon

Három magas beosztású RMDSZ-es tisztségviselő iratcsomója is átkerült a romániai Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Bizottsághoz (CNSAS), tudta meg az Evenimentul Zilei bukaresti napilap: Markó Béla kormányfő-helyettesről, Borbély László területrendezési miniszterről és Verestóy Attila szenátorról van szó.

Lukács János, Kolozsvár

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az érintettek legalább egy jelentést írtak a kommunista idők rettegett titkosrendőrségének, a Szekuritáténak. Markó Béla, az RMDSZ elnöke elismerte, hogy jelentéseket írattak vele, azt viszont tagadta, hogy ezekben a dokumentumokban olyasmit állított, ami másoknak a kárára lett volna. „Minket, magyar írókat folyton azzal gyanúsítottak, hogy magyarországi irredenta körökkel tartunk fenn kapcsolatot – mondta el Markó. – Ezért jelentést kellett írnom a magyarországi írókkal fenntartott viszonyomról.” Az RMDSZ elnöke a kommunizmus utolsó éveiben a marosvásárhelyi Igaz Szó című lap szerkesztőjeként dolgozott, állítása szerint nem ő figyelt másokat, hanem éppenséggel őt figyeltette a Szekuritáté. A három magyar politikuson kívül Adrian Nastase volt kormányfő, Radu Berceanu szállítási miniszter és Nini Sapunaru korábbi országos vámparancsnok dossziéja is az átvilágító testület asztalára került.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!