Hírek

2006.08.30. 06:20

Roham a bankokban

Meghosszabított nyitvatartással várják az ügyfeleket a bankfiókok szerdán és csütörtökön. A pénzintézetek a megtakarítók rohamára számítanak a kamatadó szeptember elsejei bevezetése előtt.

Tóth Marcella

Hosszas sorban állásra kell felkészülnie annak, aki a következő két napban szeretné átrendezni a megtakarításait. Augusztus 31-ig ugyanis még elkerülhető a kamatadó.

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Hosszas sorban állásra kell felkészülnie a roham miatt az ügyfeleknek a bankfiókokban
[/caption]A Raiffeisen Bank számít a legintenzívebb rohamra az utolsó napokon. Egyes fiókjai (többek között Kecskeméten, Szolnokon, Tatabányán, Egerben, Kaposváron, Pécsett, Szekszárdon, Békéscsabán, Salgótarjánban) augusztus 31-én éjfélig tartanak nyitva. Szerda este is nyolc óráig várják az ügyfeleket. A meghosszabbított nyitva tartás alatt azokat várják, akik nem a meglévő megtakarításaikat kívánják átrendezni, hanem a szabad pénzeszközeiket fektetnék be.

Az Erste Bank is meghosszabbított nyitva tartással, este 17 óráig várja ügyfeleit vidéki fiókjaiban. A pénzintézet az egyéves akciós lekötött betétjét, illetve többféle összetett megtakarítási lehetőséget kínál, amellyel megspórolható a kamatadó. A Budapest Bank is napi tíz órában, reggel 8-től este 6-ig, háromszáz tanácsadó segítségével igyekszik kiszolgálni a megnövekedett ügyféligényt. Az elmúlt napokban a korábbi átlagos forgalomnak mintegy duplájára nőtt az érdeklődés. Az Augusztus betéti számlát, a Dupla Trend Garantált Alapot, és nyíltvégű befektetési alapokat ajánlotta kamatadómentes megoldásként – mondta el érdeklődésünkre Tóth István, a pénzintézet munkatársa. A Dupla Trend Alapba három hét alatt 3,2 milliárd forintot kötöttek le. A legmagasabb betéti kamatot, 7,25 százalékot, az Augusztus betétszámlával kínálja a bank.

A HVB Bank nem vezetett be extra nyitvatartást, de még így is több mint a duplájára nőtt az érdeklődők száma egy átlagos augusztusi hónaphoz képest – mondta el érdeklődésünkre Mártity Zóra, a pénzintézet marketing főosztályvezetője. A kamatadó bejelentése óta több tízmilliárd forint összegű hosszú távú megtakarítást kötöttek le a HVB Bank ügyfelei. Nagyrészt a jelenlegi megtakarításaikat terelték át hosszú távú befektetésekbe, de jelentős az új lekötések száma is. A múlt pénteken lezárult Hozamhajrá Tőkegarantált Alapba két hét alatt 9,7 milliárd forintot helyeztek el. Ennek az összegnek a többszöröse érkezett a bank kétéves lekötésű betétjébe, amelynek éves kamata 7,24 százalék.

Jelentősen megnőtt az érdeklődők száma a K&H Bankban is – mondta el érdeklődésünkre Kovács Zsuzsa, a pénzintézet osztályvezetője. A létszámot nem növelték, az érdeklődő ügyfeleket továbbra is befektetési tanácsadóik fogadják. Kevés új pénz kerül a bankhoz, a meglévő megtakarítások átrendezése a jellemző a hosszú távú befektetésekbe. Legmagasabb betéti kamatot a K&H megtakarítási betétszámlára fizetik, jelenleg 6,2 százalékot.

Az OTP Banknál is a legtöbb ügyfél a legutolsó hétre hagyta befektetései átrendezését. A kamatadó bevezetését közvetlenül megelőző egy-két napon fokozott lesz az ügyfélforgalom. Az OTP Bank legkeresettebb betéti termékei az akciós lekötött betétek, a 12 havi akciós betét és a 3 hónapos lekötött betét. Utóbbinál eléri a hát százalékot a kamat.

Csaknem hétszázmilliárd forint van lakossági betétben

Júliusban összesen 693,2 milliárd forintra rúgott a lakossági lekötött betétállomány. Ez 100,5 milliárd forinttal magasabb az előző havi értéknél. A háztartási betétállományon belül csupán a látra szóló devizabetétek, valamint az éven belüli és a kétévesnél hosszabb lejáratú forintlekötések bővültek – derül ki az MNB statisztikáiból. A jövő hónap végén megjelenő augusztusi adatok azonban már jelentős átrendeződést mutatnak majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!