Hírek

2006.09.14. 20:45

Egymást lelkesítő tüntetők

A motorosok és az egyetemisták után szombaton a nagycsaládosok is tiltakoznak a Gyurcsány-csomag őket érintő megszorításai ellen.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Több mint tizenhatezer motoros tiltakozott szombaton amiatt, hogy az autósokhoz képest rájuk nagyobb terhet kíván róni a kormányzat – FOTÓ: RRACE MONO MOTOROS NONPROFIT ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZET
[/caption]A szerdai szegedi diáktüntetés után szombaton már Budapestre érkezik az őszi demonstrációs hullám. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) tagjai és támogatói szombaton útnak indulnak a Parlament felé, de előtte még valamennyi „megszorításügyi” minisztérium képviselőjének átnyújtják a Gyurcsány-csomag elleni petíciójukat. A tandíj bevezetése ellen több helyszínen is tüntető Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és a NOE között amúgy teljes az összhang, hiszen csütörtökön is bejelentették egymás kölcsönös támogatását. „Békés tüntetésre készülünk szeptember 16-án. Nemcsak a családokat hátrányosan érintő intézkedések ellen tiltakozunk, hanem amiatt is, hogy a kormány csak formálisan kérte ki a véleményünket” – mondta Szabó Endre. A NOE elnöke hangsúlyozta, hogy az oktatást, az egészségügyet és a közigazgatást érintő megszorítások a legsérülékenyebb társadalmi csoportokat, a fizetésképtelen családokat sújtják.

A HÖOK szegedi megmozdulásának népszerűsége minden bizonnyal magukat a szervezőket is meglepte, hiszen mintegy ezer egyetemista részvételére számítottak, ehelyett közel négyezer hallgató demonstrált a csongrádi megyeszékhelyen. Így valószínűsíthető, hogy a jövő hétfői pécsi és a szeptember 21-ei debreceni tüntetésük is hasonló látogatottsággal büszkélkedhet majd. A legnagyobb tömeg azonban ugyancsak jövő csütörtökön, a budapesti Kossuth téren gyűlhet majd össze.

Nemcsak az egyetemisták, hanem a motorosok is a vártnál jóval nagyobb létszámban vonultak az utcára. Utóbbiak még szeptember 9-én tüntettek Budapesten a balesetveszélyes utak, a költségvetési káosz, az autótulajdonosokhoz viszonyítva hátrányos megkülönböztetésük és a januártól életbe lépő, szerintük méltánytalanul magas mértékű, teljesítményadónak átkeresztelt súlyadó miatt. A szervezők mintegy három- és négyezer közé várták a megjelenő demonstrálók számát, ám végül rekordszámú, körülbelül tizenhatezer motoros zárta le néhány órára a Dózsa György utat. Az ott elhangzó vélemények úgy összegezhetők: nem akarják elkerülni az adófizetést, csupán méltányosabbá kívánják tenni, mert az adóemelés tovább fokozhatja a városi csúcsforgalmat, a környezetszennyezést, és növelheti az illegálisan használt motorok számát. Ezeknek a tüntetéseknek a sikere valószínűleg lelkesítőleg hat majd azokra a szervezetekre, amelyek jelenleg csak a demonstrációk kilátásba helyezésénél tartanak. Közéjük tartozik a Független Szakszervezetek Ligája és a Munkástanácsok Országos Szövetsége, amely már létrehozta a sztrájkbizottságát, de a munkavállalókat sújtó 3–4 százalékos reálbércsökkenés miatti tiltakozó megmozdulásuk időpontját és helyszínét még nem jelölték meg.

Viszonylag váratlan és szokatlan volt a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) – börtönőrök, rendőrök, tűzoltók, vámosok és katonák tömörülése – e heti bejelentése, miszerint utcára vonulnak, ha a kormány megváltoztatja a fegyveres testületeknél dolgozók nyugdíjba vonulásának feltételeit, a táppénz mértékét, és megszünteti a 13. havi nyugdíjat. A pedagógusok pedig a növekvő munkaidőt fizetésemeléssel nem kompenzáló törvény miatt gondolkodnak a sztrájkon. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete azonban már a tettek mezejére lépett, és szeptember 18-tól megállapodásig tartó általános munkabeszüntetést hirdetett meg a vasúti karbantartóknak, tüntetésük a MÁV budapesti székháza előtt lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!