Hírek

2006.09.06. 16:21

Furcsaságok a verespataki környezettanulmányban

Kicsit manikűrözték a számokat a romániai környezetvédelmi minisztériumban

BAMA

Magyar lapértesülések szerint manikűrözték a romániai Környezetvédelmi Minisztériumban azt a hatástanulmányt, amelyet a szakmai körökben elismert bukaresti Opus kft. készített a verespataki aranybányával kapcsolatban.

A cég szakemberei, Virgil Apostol és Stefan Balici műépítészek – előbbi ügyvezető igazgatója, utóbbi pedig igazgatója az Opusnak, s mindketten a bukaresti művelődési tárca által igazolt szakértői az építészeti restaurálásnak, az urbanizmusnak és a történelmi műemlékfeltárásnak – azt állítják: az elkészített környezeti hatástanulmányba szakvéleményükből csak egyes részleteket emeltek be. Ennek kapcsán az egész hatástanulmány hitelessége veszélybe került, így eredménytelennek lehetne nyilvánítani az elmúlt hetekben Budapesten és Szegeden tartott közmeghallgatásokat is.

Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter már korábban is kijelentette: Magyarország nem járul hozzá az aranybánya létesítéséhez.

A Maros vízgyűjtőjének területén fekvő Verespatakon akarja egy kanadai cég felépíteni egész Európa legnagyobb nyíltszíni fejtésű aranybányáját, ahol ugyanolyan ciános technológiát alkalmaznának, mint a Nagybányáról indult tiszai ciánkatasztrófát okozó bányatelep esetében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!