Hírek

2006.09.01. 19:25

Idegesítő áfaemelés

Tíz forinttal drágult pénteken a fehér kenyér, 14 forinttal a finomliszt kilója, s tizennyolc forinttal emelkedett a tartós tej literenkénti ára a munkatársaink által tesztelt hipermarketekben. A műbeles virsli kilónkénti ára száz, a sertéspárizsié pedig 83 forinttal nőtt. Egy 250 grammos margarinért hat forintal kellett többet fizetni, egy doboz tejföl pedig négy forinttal drágult. Bánkódhatnak a gyerekek is, hiszen száz forint fölé kúszott az óriás túró rudi ára is.

Kocsír Anikó-Ternák Zsuzsanna

Augusztus 31-én az iskolakezdés előtt megszokott zsúfoltság volt a hipermarketekben. A füzetek, tollak, vonalzók mellett azonban élelmiszerektől is roskadoztak a bevásárló kocsik. Ez nem lepte meg azt, aki tudta, hogy szeptember 1-jétől 15-ről 20 százalékra nőtt az alapvető élelmiszerek áfakulcsa. A gödöllői Tesco áruházban a szokottnál is nagyobb volt a nyüzsgés, parkolóhelyet is csak az áruház bejáratától ötperces sétára találtunk. Az üzletben a vásárlók igyekeztek minél több tartós élelmiszert bespájzolni. Egymást kerülgetve próbáltak hozzájutni egy-egy karton tejhez, vagy sörhöz.

Az Auchan-nál még nehezebben sikerült parkoló helyet találni, és szabad kosárért is hosszasan kellett sorban állni. Az eladóktól csak hosszas kérdezgetés után lehetett megtudni, hogy éjszaka állítják ár a számítógépes rendszert, s másnap már az emelt árakkal számolnak. Azt azonban nem sikerült megtudni, hogy a termékeken, illetve az alattuk lévő polcon mikor tüntetik fel az új, húszszázalékos áfával számított árakat.

Szeptember 1-jén nagy volt a nyugalom a két hipermarketben. A legfeltűnőbbek az üresen tátongó húsos pultok voltak, amelyek csütörtökön még roskadoztak az előre csomagolt sertés- és baromfitermékektől. Az egyik áruházban a hangos bemondóban közölték a vásárlókkal, hogy a tőkehús átmenetileg nem kapható. A baromfipulton is hűlt helye volt a húsáruknak. Eltűntek a hűtőkből a sajtok is, amelyek közül többet előző nap még akciós áron kínáltak.


Megkezdte működését a Fogyasztói Bojkott Bizottság

Megkezdte működését a Fogyasztói Bojkott Bizottság, amelyet a 46 civil szervezetet tömörítő Társadalmi Unió hozott létre az egészségre veszélyes áruk elleni harc új eszközeként. A bizottság bojkottot csak végső eszközként hirdet a forgalomba hozott egészségre veszélyes, illetve rossz minőségű áruk ellen. Alapvető elve az, egyre jobban csökkenjen azoknak az árucikkeknek a köre, amelyeket mellőzni kell.

A bizottság a fogyasztói társadalom önvédelmi szerveként jött létre, a hatóságok korlátozott lehetőségeinek szélesítésére, a nyilvánosság visszatartó erejének felhasználására – hangsúlyozza Szabó Miklós, a Társadalmi Unió elnöke. Kiemelte: a testület álláspontja szerint nyilvánosságra kell hozni az egészségre ártalmas termékeket forgalmazók, illetve gyártók adatait.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint ehhez meg kell teremteni a nyilvánosságra hozatal törvényi feltételeit. Hozzáteszi: jelenleg túl sok jogszabály rendezi a kérdést, sokszor egymásnak ellentmondóan.

A bizottság együtt kíván működni a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséggel, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatallal, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal, a VPOP-val, a Gazdasági Versenyhivatallal és az ÁNTSZ-szel. Munkájában 11 civil szervezet vezetője vesz részt, akik együttesen 500-700 egyesületet, ezzel mintegy 600 ezer fős tagságot képviselnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!