Hírek

2006.09.13. 17:56

Igyekezniük kell az evásoknak

Péntekig még kiléphetnek az eva hatálya alól azok a vállalkozók, akik úgy gondolják, hogy a megemelt kulcs miatt már nem érdemes ezt az adózási formát választaniuk

Tóth M.

Péntekig még kiléphetnek az eva hatálya alól azok a vállalkozók, akik úgy gondolják, hogy a megemelt kulcs miatt már nem érdemes ezt az adózási formát választaniuk. Az év közbeni kijelentkezésre azért van lehetőség, mert az eva kulcsa október elsejétől 15-ről 20 százalékra emelkedik. A döntést azonban nem árt alaposan megfontolni, mert aki kilép az evából, az négy évig nem választhatja újra ezt az adózási formát.

A kilépéshez péntekig kell elküldeni az általános változásbejelentő lapot az adóhatósághoz. Az evaalanyiság megszüntetésére szolgáló rovatban a 110-es megszűnési kódot kell feltüntetni, míg a változás hatályba lépésének időpontja rovatban a 2006. szeptember 30-i dátumot kell beírni. Az eva-bevallást az adóalanyiság megszűnését követő harminc napon belül kell benyújtani.

Aki nem tesz bejelentést, az továbbra is az eva szabályai szerint adózik. Legközelebb az adóév végén lehet kilépni az eva hatálya alól, az általános szabályok szerint. Két lehetőség közül választhatnak azok a vállalkozások, amelyek a növekvő teher ellenére kitartanak az eva mellett. Az egyik, hogy az éves bevételei után arányosan fizeti meg az adót, azaz a háromnegyede után 15, a negyedére pedig 25 százalékot. Ezt a megoldást azoknak érdemes választaniuk, akik az év utolsó három hónapjában magasabb bevételre számítanak. A másik variáció szerint a szeptember végéig realizált bevétel után 15, az utolsó negyedévben befolyt után pedig 25 százalékos adót fizet a vállalkozás.

Mindkét esetben úgy kell vezetni a nyilvántartásokat, hogy abból a választott megoldáshoz kapcsolódó adókötelezettséget ellenőrizni lehessen. Az adókulcs emelése mellett van még egy változás: az evát december 20-ig kell a várható éves adó összegére kiegészíteni.

Az evát azok az egyéni és társas vállalkozók, illetve vállalkozások választhatják, amelyeknek az éves bruttó árbevétele nem éri el a 25 millió forintot. A konstrukció 2003-ban indult, és az indulás évében 31 milliárd forint, 2004-ben 67 milliárd forint, 2005-ben 91,4 milliárd forint folyt be a költségvetésbe ebből az adónemből. A pénzügyi tárca az idei évre 107 milliárd forint eva-bevételt tervezett. Az év első hét hónapjában 78,3 milliárd forint eva folyt be a büdzsébe, az egész évre tervezett 73,2 százaléka.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!