Hírek

2006.09.18. 13:40

Lesz-e elég pénz a tervre?

A környezetvédelmi tárca szorgalmazza, hogy az új költségvetési időszak uniós forrásai már a jövő év január elsejétől lehívhatók legyenek. Az FVM 2009-ig várna.

BAMA

A gazdák a vidékfejlesztési programok révén 1 forint nemzeti forrás mellé 3 forintot kapnak az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP), illetve 4 forintot a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT) által finanszírozott uniós forrás révén. „Az NVT agrár-környezetgazdálkodási támogatásai azt a célt szolgálják, hogy megfelelő jövedelemszinten gazdálkodjanak azok a gazdák, akiknek különleges helyen van a földjük. Ott, ahol az adottságok lehetővé teszik, hogy kíméletesen, nem a mennyiséget, hanem a minőséget szem előtt tartva tudjanak előállítani szermaradványmentes termékeket” – mondta Vajna Tamásné, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese.

A programok közös jellemzője, hogy a hozzájuk való csatlakozás önkéntes. Az agrárvállalkozók a MEPAR-rendszerben kapják a támogatást évente, öt éven keresztül. Akik 2004-ben csatlakoztak a programhoz, azok 2009-ig jutnak hozzá a támogatási összegekhez. Az agrárkörnyezet-gazdálkodási rendszerben jelenleg 25 ezer gazdálkodó vesz részt. A rendszert egyelőre nem lehet bővíteni, nem lehet új kérelmet benyújtani, holott bőven lenne jelentkező és olyan föld is, amely alkalmas az ilyen gazdálkodásra.

Az új vidékfejlesztési program része a Natura 2000 területek hálózata. A különleges fenntartást igénylő területek (nem azonosak a nemzeti parki, tájvédelmi, természetvédelmi területekkel) már ki vannak jelölve Magyarországon, és elkészültek az erre vonatkozó földhasználati előírások is. Ezekre a területekre a jövő évtől kezdve lehetne pályázni uniós pénzre. Magyarországon a 2007–2013 költségvetési időszakot felölelő új Nemzeti Fejlesztési Tervet (NFT), ezen belül is az agrár-vidékfejlesztési stratégiát most dolgozzák ki a szakértők. A koncepció jelenlegi formájában nem sok jóval kecsegtet, pedig az agrár-környezetgazdálkodásra további uniós forrást lehetne lehívni már jövő évtől kezdve. Mindehhez azonban egyelőre még nincs meg a nemzeti költségvetési forrás. A környezetvédelmi tárcával ellentétben az FVM azt szeretné, ha csak 2009-től indulna az új program. Vajna Tamásné szerint viszont célszerű volna, ha 2007 januárjától megnyílna a Natura 2000 támogatások kifizetésének lehetősége, és bővülhetne az agrár-környezetgazdálkodás alatt álló területek nagysága is.

Erre szerinte annál is inkább szükség volna, mert a már kijelölt Natura 2000 földeken gazdálkodók számára nem lehet olyan korlátozást előírni, melyért nem kapnak kompenzációt. Másfelől a tevékenységében korlátozott földhasználó nem tud továbblépni, mert ehhez nem fog támogatást kapni. Problémát okozhat – véli a főosztályvezető-helyettes –, hogy akinek a Natura 2000 hálózatba esik a földje, annak 2007-től kezdve már járna kompenzációs kifizetés.

Jelentkező és terület bőven akadna

Magyarországon a kijelölt Natura 2000 terület közel 2 millió hektár, az agrár-környezetgazdálkodásra alkalmas területtel együtt pedig mintegy 3 millió hektárt művelhetnének ily módon – azaz támogatás mellett – a gazdálkodók. Ennek a területnek csupán töredékén folyik jelenleg valóságos környezet- és természetkímélő gazdálkodás, pedig jelentkező bőségesen akadna. Elsősorban a kis- és közepes méretű családi vállalkozások felelnek meg legjobban az elvárásoknak, ők tudnák a leghatékonyabban kiaknázni a lehetőségeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!