Hírek

2006.09.29. 16:26

Szlovák-magyar iskolaátadás

A két külügyminiszter a megbékélés jegyében vágta át a kéttannyelvű iskola szalagjait

Lipták Judit

Tótkomlóson találkozott tegnap a szlovák és a magyar külügyminiszter. Ján Kubis és dr. Göncz Kinga részt vett a Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda átadási ünnepségén, majd rövid megbeszélést is folytattak a két ország kapcsolatairól.

A tótkomlósi oktatási intézmény felújítására több, mint 457 millió forintot fordítottak, ebből 423 milliót állami, 20 milliót pedig megyei forrásból. A beruházáshoz a Szlovák Köztársaság egymillió koronával járult hozzá. Az iskola közel százesztendős épülete több, mint kétezer négyzetméterrel bővült, beépítették a tetőteret, korszerű számítástechnikai oktatótermet, nyelvi laborokat alakítottak ki.

A tegnapi ünnepségen Ján Kubis hangsúlyozta, hogy a Szlovák Köztársaság kormánya a jövőben az eddiginél is nagyobb figyelmet kíván fordítani a határon túl élő szlovákokra. Kubis szerint a Szlovák Köztársaság ma, köszönhetően a határain túl élő szlovákoknak is, már úgy jelenik meg az európai és a transzatlanti struktúrákban, mint egy modern ország, melynek jövője perspektivikus.

Az új iskola átadását a partnerség és a kölcsönös megértés szép példájának nevezte. „Annál is értékesebb, mivel egy olyan időszak végén kerül rá sor, amikor a jó szlovák-magyar szomszédi viszonyban bizonyos nem kívánatos felhangok jelentek meg" - mondta.

Hozzátette: „A két fél konstruktív hozzáállásának, valamint Göncz Kinga miniszter asszony személyes igyekezetének köszönhetően ezt a szituációt folyamatosan sikerül leküzdeni". Göncz Kinga azt emelte ki, hogy egy település, egy ország és az Európai Unió erejét is az adja, hogy több nemzet él együtt és mindenki hozzáadja a saját kultúráját, hagyományait. Göncz Kinga köszöntőjében felidézte, hogy a város főterén, a Szent István-szobor talapzatán szerepel a király fiához intézet intelmét vagyis, hogy egy nyelvű és egy szokású ország nem lehet erős.

„Egy település, egy ország és az Európai Unió erejét az adja, hogy több kultúra, több nemzetiség él együtt és mindenki hozzáteszi  az egészhez a saját kreativitását, tudását, hagyományait, kultúráját" - mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!