Hírek

2006.09.05. 13:50

Sztrájkra készülnek a tanárok

BAMA

Romániában szeptember tizenötödikén kezdődik a tanév, feltéve ha valóban megkezdődik. Az Oktatási Minisztérium és a szakszervezetek nem egyeztek meg a bérezésről, ráadásul száz pedagógus elbocsátása és a tanárok bírságolása az érettségi dolgozatok miatt már amúgy is nagy a feszültség a tanárok és a minisztérium között.

A szomszédos országban majdnem egy évvel ezelőtt már volt egy tanársztrájk. Akkor több napig nem folyt oktatás az iskolákban. Ezért az oktatási tárca beperelte a pedagógusszervezeteket, de a bukaresti fővárosi bíróság felfüggesztette és az Alkotmánybíróság elé utalta az ügyet. A négy románia  tanárszakszervezet elfogadta a kormány 11,8 százalékos béremelési ígéretét és így a tanügyi tárca tárgytalannak találta és visszavonta a szakszervezetek ellen indított pert. Az akkori ígéreteket a kormány a mai napig nem foglalta törvénybe.

Lapunk megkeresésére egy erdélyi magyar tanár azt nyilatkozta, ha lesz szeptemberben sztrájk, akkor az ok nagyban ugyanaz lesz, mint 2005-ben. A sztrájk másik apropója a tanár szerint az érettségivel kapcsolatos. A románból tett érettségi érdemjegyeket bizonyos tanárok feljavították, és két-három érdemjegykülönbség is előfordult. A kormány ezért száz pedagógust elbocsátana munkahelyéről, illetve többüket megbírságolná.
Romániában az érettségi körül nemcsak az érdemjegykülönbségek miatt alakult ki botrány.

Még a matura megírása előtt egy férfi Bukarestben román nyelv és irodalom tételeket árult, melyeket egy újságíró is megvásárolt, és azonnal leadott a rendőrségen. Előtte egy másik újságíró áltanárként a történelem kisérettségi tételeit vette át. A médiamunkásnak nem kellett igazolnia magát, mikor a minisztériumban tanárnak adta ki magát, és átvette a tételeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!