Hírek

2006.09.11. 19:18

Vitanappal indít az őszi parlamenti ülésszak

Pontosan egy hét múlva veszi kezdetét az országgyűlés őszi ülésszaka, és a házbizottság hétfői döntése értelmében jövő kedden rögtön politikai vitanapokkal látnak munkához a honatyák.

Vég Márton

„Teljes egyetértés alakult ki a frakciók között, így szeptember 19-én egymás után két, egyenként négy órás vitanapot tartunk” – mondta hétfőn a házbizottság első őszi ülését követően Szili Katalin. Az országgyűlés elnökének tájékoztatása szerint délelőtt előbb a kormány által a parlament elé terjesztett nemzeti fejlesztési terv javaslatáról fejthetik ki véleményüket a pártok. Délután a Fidesz által „A Gyurcsány-kormány 100 napja: az első és a második Gyurcsány-csomag” munkacímmel kezdeményezett, várhatóan parázs hangulatú vitától lesz hangos a Tisztelt Ház. A Fidesz korábban úgy nyilatkozott, hogy el tudnák képzelni, hogy a két, teljesen különböző témáról két külön napon vitázzanak, hétfőn azonban már nem ragaszkodott ehhez az álláspontjához. Ennek oka valószínűleg az lehet, hogy egyik parlamenti párt sem akart két napot is munkával eltékozolni az október elsejei önkormányzati választások előtt. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy jövő keddi ülésnap után három hetes szünetet tart a törvényhozás, és legközelebb csak október 8-án telnek majd meg a padsorok.

Akkortól azonban karácsonyig gőzerővel folyik majd a törvénygyártás, amelynek ütemét jelzi, hogy a kormány 37 törvénytervezetet terjeszt az országgyűlés elé az őszi ülésszak folyamán, amelyekhez további féltucat javaslat születhet az egészségügy és a közszféra reformjaihoz kapcsolódóan. Novemberben újabb adómódosításokról dönthetnek a kormánypártok, valamint biztosan hozzányúlnak majd a közbeszerzési törvényhez, hogy csökkenjen a gazdaságban a körbetartozás.

Sólyom László köztársasági elnök szeptember 18-án nevezi meg jelöltjét – értesülések szerint Kovács Tamás katonai főügyész az esélyes – a legfőbb ügyészi posztra. Érdekes változás lesz ősztől, hogy az államfő már nem a patkóban, hanem a díszpáholyban foglal majd helyet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!