Hírek

2006.09.09. 06:00

Zajvédő falat akarnak

Olvasónk egy vasút melletti lakótelepen lakik. Az ott élőket évek óta zavarja az elhaladó vonatok robaja.

BAMA

A zaj elleni védekezés eszközei az erdősáv, a védőtöltés, a védőfal, illetve ezek kombinációja. A védőfal épülhet betonból, téglából, fából, műanyagból, üvegből, fémből. A MÁV mint üzemeltető az évente több tízezer vonatot átengedő vonalakért felelős – tudtuk meg a cég sajtóosztályán. Kisforgalmú vonalaknál a helyi települési önkormányzat az illetékes. Ha zajpanaszunk van, három szervhez fordulhatunk. Ezek az önkormányzat, a területi környezetvédelmi felügyelőség vagy a MÁV. Utóbbinál személyesen a panaszirodán jelentkezhetünk, ahol a megkeresésről jegyzőkönyv készül. Levelünket a MÁV Rt. Egészség-, Biztonság és Környezetvédelmi Főosztályához címezhetjük.

Pontosan írjuk le a problémát, jelöljük meg az utcát és a házszámot, valamint a zaj jellegét (menet-, kürt- vagy egyéb zaj). A cég szakértőkkel vizsgáltatja ki panaszunkat. A munka helyszínbejárásból, zajszámításból, szükség esetén műszeres mérésből és az eredmények értékeléséből áll. A vizsgálatról jegyzőkönyv készül, amelyet nekünk is elküldenek. Ha panaszunk jogos, számíthatunk a zajvédő fal megépítésére. A helyszínt szakértők fogják megvizsgálni. Meghatározott módokon győződnek meg róla, hogy a zajszint eléri, illetve meghaladja a megengedettet.

Ha a szakértők megállapítják, hogy a zajártalom a megengedett értékhatáron felül van, a MÁV megteszi a szükséges intézkedéseket. A zajártalom a környezetszennyezés egyik formája.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!