Hírek

2006.10.20. 08:35

Várni kell még az ezer forintos kft.-re

Egyelőre álom marad, hogy ezer forinttal is lehet kft.-t alapítani, ez a javaslat kikerült a tervezetből

Tóth M.

Egyelőre álom marad, hogy ezer forinttal is lehet kft.-t alapítani. Az igazságügyi tárca korábbi tervezete szerint 2007. januárjától csökkent volna ezer forintra a mostani hárommillióról a kft. alapításához szükséges törzstőke. Ez a javaslat azonban kikerült a tervezetből – mondta el érdeklődésünkre Győri Enikő, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium címzetes vezető tanácsosa.

A jegyzett tőke leszállítása a középtávú célok között szerepel. A mostani elképzelések szerint 2008-ban vagy 2009-ben lehet majd ezer forinttal kft.-t alapítani. A bevezetést részben azért halasztják el, mert több szakmai szervezet –  egyebek között a Legfelsőbb Bíróság és a Magyar Ügyvédi Kamara – nem támogatja a minimális tőkeelvárást. Azt azonban ezek a szervezetek is elismerték, hogy a hárommilliós törzstőke sem biztosít kellő védelmet a hitelezőknek.

Ezzel párhuzamosan 2008-tól általánossá válhat a két munkanapos cégbejegyzés, azaz a zártkörűen működő részvénytársaságokra is kiterjesztik ezt. Az idén júliusban hatályba lépett új cégtörvény szerint a kkt.-k, a bt.-k és a kft.-k alapításánál kérhető az úgynevezett egyszerűsített cégeljárás. Ennek feltétele, hogy szerződésmintát kell használni és elektronikusan kell kérni a bejegyzést. Ez utóbbi 2008-tól már nem csak lehetőség, hanem kötelező előírás lesz.

Egyelőre azzal vigasztalódhatnak a vállalkozások, hogy a cégalapítás és az adatváltozás bejegyzéséhez jövőre már nem kell közjegyző, az ügyvéd is ellenjegyezheti a vezető tisztségviselő aláírásmintáját. Ezzel az elképzeléssel a Magyar Közjegyzői Kamara is egyetért. Más ügyletekből azonban nem kívánja kihagyni a tárca a közjegyzőket. Így továbbra is hozzájuk kell fordulni a hiteles másolatokért, s – a korábbi ígéretekkel ellentétben – a lakáshitelt felvevők sem mentesülnek ez alól a teher alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!