Hírek

2006.11.16. 19:01

A svéd követség fizetett hirdetése a menedékjogról

Fizetett hirdetésben próbálja visszatartani a Svédországba készülő romákat a budapesti svéd nagykövetség. A követség közleménye pénteken több olyan vidéki lapban megjelenik, ahonnan az elmúlt időben csoportok indultak Svédországba, hogy ott menedékjogot kérjenek.

BAMA

A hirdetés szövege leszögezi: "Svédországban nincsen hivatalos munkavállalási célú bevándorlási lehetőség". Mivel Magyarország az Európai Unió tagja, állampolgárai az unión belül nem jogosultak menedékjogra. A svéd közlemény hangsúlyozza: "Magyar állampolgárok nem kaphatnak menedékjogot Svédországban".

Az elmúlt négy hétben legalább 120 ember kért menedékjogot az északi országban, mert elterjedt, hogy ott munkához vagy nagy összegű támogatáshoz juthatnak. További családok most készülnek elutazni. A svéd követség hirdetése elsősorban őket próbálja visszatartani attól, hogy hamis információk alapján útnak induljanak. A kiutazók romák, akiket a kisebbségi vezetők nem tudtak meggyőzni arról, hogy nem érdemes szerencsét próbálniuk. A romák elsősorban Baranya megyéből indultak el Svédországba, ahol a kiutasítás veszélye fenyegeti őket.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!