Hírek

2006.11.02. 17:04

Betört a tél Európába

Viharos erejű szél és hatalmas hó határozta meg Észak-Európa időjárását november első napjaiban. Több országban megbénult a közlekedés

Csák Elemér

Elsüllyedt egy viharba került svéd teherszállító hajó szerdán a Balti-tengeren, a tizennégy fős legénység tizenhárom tagját sikerült kimenteni a háborgó tengerből, de egyikük a kórházba szállítást követően meghalt - közölték a svéd mentőalakulatok. A Finnbirch teherszállító a finn fővárosból a dániai Aarhusba tartott, amikor a Svédországhoz tartozó Gotland és Öland szigetek között az oldalára borult és elsüllyedt. A katasztrófa körzetében az óránként 72 kilométeres sebességgel süvöltő szél négy és fél méter magasra korbácsolta a tenger hullámait, két mentőhelikopternek és négy hajónak azonban végül sikerült megközelítenie a hajót. A legénység utolsó, hiányzó tagját a mentőalakulatok csütörtök reggel már nem keresték tovább, valószínűleg ő is meghalt.

Katasztrófális az időjárás Németország nagy részén, az Északi-tenger, illetve részben a Keleti-tenger menti városokban veszedelmes méreteket öltött az árvíz. Az Elba torkolatvidékén állítólag évtizedek óta nem tombolt akkora vihar, mint most, az orkán 150-160 kilométeres sebességgel száguldott végig Hamburg környékén. A világ egyik legnagyobb kikötői negyedét részben lezárták, miközben a vihar fák tucatjait csavarta ki, házakban, gépkocsikban keletkeztek egyelőre fel nem becsülhető károk.
Berlinben szintén orkánszerű vihar tombolt. Délebbre, a Harz hegységben, és a bajor hegyekben nemcsak a szél, hanem a hatalmas mennyiségü hirtelen lehullott hó okozott fennakadást a közlekedésben. A következő napokra semmi jóval nem biztatnak a meterológusok.

Dániában a szélsőséges időjárás miatt akadozott a kompközlekedés. A nagy szél miatt nem tudott kikötni Koppenhágában egy ingázó hajó, 1600 emberrel a fedélzetén. A dán hatóságok lezártak két óriási hidat az Öresund-szorosban. Ugyanott, egy vasúti alagútban előbb egy órára leállították a forgalmat, majd csak egy sínpáron újították fel.
Finnországot heves esőzés és havazás sújtotta. Hatezer háztartás maradt villany nélkül.

Norvégiában 75 emberrel a fedélzetén leszakadt a vontatóhajójáról egy olajfúró mesterséges sziget még kedden, és szerdán is sodródott a tengeren. A személyzetet sikerült kimenteni.

Magyarországon a hét végén télies lesz az időjárás, de a jövő héten ismét felmelegedés várható.

Csák Elemér -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!