Hírek

2006.11.03. 07:20

Csökkenő különbségek

Az új lakások ára átlagosan hat, a használt lakásoké pedig hét százalékkal emelkedhet jövőre. A megnövekedett anyagköltségeket a beruházók várhatóan megpróbálják érvényesíteni az áraikban.

Tóth Marcella

Várhatóan az új és a használt lakások árai is emelkednek jövőre a megnövekedett anyagköltségek miatt. A régebbi építésűek közül a panellakások, illetve az alacsonyabb színvonalú ingatlanok ára várhatóa szinten marad. Az új lakások átlagosan hat százalékkal drágulhatnak – tudtuk meg ingatlanpiaci szakemberektől. Az előrejelzések szerint az építőanyag-árak 7,6, a munkaerő-költségek 9,5 százalékkal növekednek. Az építési-szerelési munkákért 8,9, a tervezésért pedig 7,3 százalékkal kell majd többet fizetni.

Az Ecostat Ingatlanbarométere mindeközben azt jelzi, hogy csökken a kereslet az új építésű ingatlanok iránt. Emiatt hosszabb idő alatt lehet vevőt találni a lakásokra, ezért a szakértők szerint jelentős kedvezményeket is „kifoghatnak” a vásárlók. Általánosságban azonban a csökkenő kereslet mellett is megpróbálják majd a kivitelezők átterhelni a vevőkre a növekvő költségeket.

Egyre szűkül a különbség a fővárosi és a vidéki új építésű lakások árai között. Ennek egyebek között az az oka, hogy Budapesten sok ezer lakás épül évente, vidéken pedig pár száz. Ráadásul a fővárosban erős a túlkínálat: jelenleg közel 1 600 átadott, de eladatlan lakás van. A fővárosban az átlagos négyzetméterár 280-340 ezer forint között alakul – mondta el érdeklődésünkre Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője. A legtöbb megyeszékhelyen még olcsóbbak az új lakások, mint a fővárosban: átlagosan 230-280 ezer forint közötti összeget kérnek egy négyzetméterért. Több vidéki nagyvárosban, például Győrben, Veszprémben és Pécsett szintén 300 ezer forint körüli négyzetméteráron kínálják az új lakásokat.

A használt lakások átlagosan hét százalékkal drágulhatnak jövőre. Jelentős árnövekedéssel a néhány kiemelkedően jó fekvésű területen lehet számolni. A kedvezőtlen helyen fekvő, valamint a lakótelepi használt lakások ára ugyanakkor nem, vagy csak kismértékben emelkedik. A közepes és főként a közepesnél alacsonyabb minőségű ingatlanoknál pedig árcsökkenés várható.

A használt lakások közül továbbra is a nagyon jó helyen lévő, jó beosztásúakat keresik elsősorban. Nehéz és egyre hosszabb ideig tart eladni a kevésbé korszerű, magas közös költségű, hagyományos építésű, illetve lakótelepi lakásokat. Ez a tendencia jellemző a kisméretű használt lakásokra is. A használt lakások áraiban hatalmas különbségek vannak országszerte. Egy átlagos, 53 négyzetméteres panel lakásért egy vidéki városban hat és kilenc millió forint közötti összeget kérnek el. Budapesten ugyanezért akár tizenegymillió forintot is elkérhetnek.

Úgy tűnik, hogy lejárt a garzonok ideje: egyre többen keresnek egy plusz félszobás, vagy egy plusz két félszobás lakásokat – mondta el érdeklődésünkre Liskáné Pólya Lenke, az Ecostat szakértője. Bár az újonnan épített lakások átlagos területe ez év első félévében három négyzetméterrel haladta meg az elmúlt évi 87 négyzetméteres értéket, lényegi változás a lakások összetételében nem történt, továbbra is sok kis lakás épül.

A lakásépítés volumene 2006-ban várhatóan elmarad az elmúlt évi 41 ezres lakásszámtól, ebben az évben előreláthatóan 35-36 ezer lakást vesznek használatba. Középtávon évi 35 ezer új lakás átadásával számol az Ecostat. A teljesítmények csökkenésében szerepet játszik az is, hogy a lakóingatlanok piaca, a fizetőképes kereslethez viszonyítva megközelítette a telítettségi szintet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!