Hírek

2006.11.22. 17:54

Három óra semmittevés

Patthelyzettel zárult a kormányfő által kezdeményezett önkormányzati fórum első ülése. Az ellenzéki polgármesterek diktátumnak tartják Gyurcsány javaslatait, míg a miniszterelnök szerint csak a pénzért állnak sorba a városvezetők.

Vég Márton

Mivel a meghívóval érkező megyei jogú városok polgármesterei, valamint az invitálás nélkül is megjelenő 17 megyei elnökök zöme fideszes színekben politizál, nem meglepő, hogy a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által kezdeményezett önkormányzati fórum tegnapi első ülése tökéletesen sikertelenül zárult.

A belpolitikai helyzetet ismerők közül senki sem reménykedhetett abban komolyan, hogy a többségében országgyűlési képviselői mandátummal is rendelkező ellenzéki polgármesterek – akik a kormányfő parlamenti felszólalásai alkalmából kivonulnak a tanácsteremből – akár egyet is tárgyalásra méltónak találnak majd Gyurcsány javaslatai közül. Igaz, a miniszterelnök hét indítványának többsége is jobban hasonlított konkrét dátumokhoz kötött kormányhatározatokhoz, mint vitaindító ötletekhez.

„Egy korábbi ellenzéki javaslat alapján alakuljon az Új Magyarország Fejlesztési Terv végrehajtását felügyelő eseti országgyűlési bizottság, amelyben kormánypárti és ellenzéki képviselők azonos számban vannak, és az elnökét is az ellenzék adná” – mondta Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök felvetette, hogy a kormány és az önkormányzatok az év végéig kössenek megállapodást a választási, az önkormányzati és a területfejlesztési törvény módosításának menetrendjéről. Valamint felszólította a két felet – így önmagát is –, hogy február 28-ig egyezzenek meg a helyhatósági finanszírozási rendszer átalakításának mikéntjéről.

A szintén jelen lévő regionális fejlesztési tanácsok vezetőinek – akik kormánypártiak – pedig azzal az örömhírrel szolgált, hogy a fejlesztési projektek elkészítésére négymilliárd forintot ad a kormány.

A fejlesztéspolitikával kapcsolatban a kormányfő azt kérte az önkormányzatoktól és a kistérségektől, hogy január 31-ig készítsék el a fejlesztési tervüket, mert a régiók csak ezeket figyelembe véve tudják összeállítani saját elképzeléseiket, amelyeket márciusban kell letenni a kormány asztalára. A regionális fejlesztési tanácsokat tovább erősítendő pedig kezdeményezte, hogy azok kapjanak vétójogot a regionális operatív programokban közreműködő szervezetek kiválasztásában.

„Ahhoz azonban nem könnyű alkalmazkodni, hogy önök képviselőként a költségvetési hiány mértékét kérik számon és a kormány megbuktatásán dolgoznak, polgármesterként pedig még több pénzt követelnek” – mondta a kormányfő. Ugyanakkor hozzátette: tisztában van azzal, hogy az elmúlt hónapokban a bizalom megfogyatkozott, de azt meg kell próbálni helyreállítani.

Borult a találkozó forgatókönyve

A tanácskozás rendhagyó módon zajlott, hiszen azon túl, hogy a fideszes megyei elnökök gyakran gunyoros tapssal jutalmazták a miniszterelnök bejelentéseit, a forgatókönyv is felborult. Ugyanis még a miniszterelnöki expozé előtt a „hivatlan vendégek” egy kék dossziéban átadták Gyurcsány Ferencnek az önkormányzati törvényt, így jelezve, hogy törvénysértőnek tartják a meghívó levél elmaradását.

Kósa Lajos pedig arra hivatkozva, hogy Gyurcsány bizalmi tőkéje igen alacsony, nem járult hozzá a zárt üléshez, így a három órás megbeszélés végig sajtónyilvános maradt. „Mivel az egyeztetés a PR-akció és a paródia sajátos keverékére sikeredett, ezért semmilyen kézzel fogható eredménnyel nem járt a tanácskozás” – mondta Debrecen fideszes polgármestere. „Az egyeztetések sikertelensége nem a kormány, hanem az önkormányzati oldal megosztottságának hibája” – reagált Demszky Gábor, Budapest SZDSZ-es főpolgármestere.  

Gyurcsány leosztotta a munkát

A tanácskozás után Danks Emese kormányszóvivő bejelentette: az önkormányzati fórum további menetével kapcsolatban a kormányfő  meghatározta a kabinettagok feladatait. A helyhatóságok és a kormány  közötti együttműködés új formáját Lamperth Mónika dolgozza ki, az Új  Magyarország Fejlesztési Terv végrehajtását ellenőrző bizottságra Bajnai Gordon tesz javaslatot, az önkormányzati finanszírozás  reformját Veres János és Lamperth Mónika tervezi meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!