Hírek

2006.11.03. 05:53

Kell-e képesítés a közös képviselőnek?

Olvasónk érdeklődik, lehet-e a társasház közös képviselője olyan személy, aki nem ott lakik. Arra is kíváncsi, viselheti-e a tisztséget az illető mindenféle szakképesítés nélkül.

Rados Virág

A közös képviselőknek tavaly január 1-jétől már rendelkezniük kell a megfelelő képesítéssel. A törvény szerint csak így tölthetik be a tisztséget – mondta el szakértőnk, aki közös képviselő Budapesten. Egyre több a társasház, amely nem egyéni vállalkozót, hanem céget bíz meg a munkával. A kft-nél vagy bt.-nél legalább egy embernek rendelkeznie kell a megfelelő szakképesítéssel.

A közös képviselőnek nem muszáj a házban laknia. Sokan persze úgy vélik, hogy ha a közös képviselő saját lakótársaik közül kerül ki, jobban ellátja majd a dolgát. Hiszen akkor a saját bőrén érzi a ház ügyeit. Ebben van is igazság, de számos házban egyszerűen nincs alkalmas személy a tisztségre. Vagy nem ért a dologhoz, vagy ambíciója nincs hozzá.

A tanfolyam költségeit a vállalkozónak kell fedeznie. A képesítést akkor is köteles megszerezni, ha mondjuk már évek óta zökkenőmentesen viszi a ház ügyeit. Igaz, amennyiben a tulajdonosok nem kérik a bizonyítványt, hiányának nincs semmi következménye.

Előfordulhat, hogy a lakóközösség leváltaná az addigi közös képviselőt, és újat választana. A régi megbízott a tulajdonosok legalább egytizedének írásbeli kérésére köteles a témában rendkívüli közgyűlést összehívni. Ha ezt tizenöt napon belül nem teszi, a tulajdonosok maguk közül is kijelölhetnek valakit, hogy hívja össze a többieket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!