Hírek

2006.11.18. 16:56

Ki lesz a kihívója Gyurcsánynak?

Néhány hónap múlva minkét koalíciós pártnak új elnöke lesz. Az MSZP-nél jelenleg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a legesélyesebb. Az SZDSZ-nél megjósolhatatlan a választás kimenetele.

Vég Márton

A katasztrofális önkormányzati vereség ellenére továbbra is biztosnak látszik, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfőt február 18-án pártelnökké választják az MSZP rendkívüli kongresszusán. Egyelőre ugyanis nem tűnt föl olyan esélyes kihívó, aki a kormányzati megszorító intézkedések és a balatonőszödi beszéd következtében jelentős mértékű népszerűségvesztést elkönyvelő miniszterelnökkel szemben meg tudná szerezni a szükséges többséget.

„Gyurcsány Ferenc támogatottsága a frakción és a párton belül november közepén nagyobb, mint szeptember közepén volt, ezért biztos vagyok benne, hogy februárban megválasztják a párt elnökének és marad miniszterelnöknek is” – mondta tegnap Hiller István az MSZP elnöke. Ő egyébként még a nyáron egyértelművé tette, hogy nem kíván újra ringbe szállni a vezetői pozícióért és megelégszik a miniszterséggel.

Az elmúlt hetekben egyre több újság cikkezett arról, hogy Szekeres Imre honvédelmi miniszter lehet Gyurcsány kihívója. Ezt többen azzal magyarázzák, hogy a közelmúltban a tárcavezető országjárásba kezdett az esetleges szövetségesei összegyűjtésére. Ugyanakkor egyelőre Szekeres határozottan cáfolja saját indulását. „Támogatom, hogy a kormányfő vállalja el a pártelnökséget is, mert így lehet nagyon erőteljes politikai támogatást szerezni a kormány munkájához” – mondta a közelmúltban a miniszter.

Valóban nagy meglepetés lenne, hogyha a honvédelmi tárcával elégedett Szekeres – akinek régi álma teljesült a bársonyszékkel – elindulna kormánybeli főnökével szemben. Így valószínűbb, hogy az ügyvezetői elnöki pozíciót célozza meg. Ezt a tisztséget azonban jelenleg Juhász Ferenc tölti be, aki éppen azért nem vállalt miniszterséget, hogy a pártot főállásban vihesse. Elvileg éppen az exhadügyér lehetne Gyurcsány kihívója, hiszen semmilyen kormányzati feladat nem csökkentené energiáit, amely a szocialista párt újraszervezéséhez bizonyára szükségeltetik majd.

„Nem zárom mi annak lehetőségét, hogy Gyurcsány Ferencnek lesz kihívója a pártelnöki posztra, de megkérdőjelezem, hogy a kormányfőn kívül bárkinek reális lehetősége lenne a többségi támogatás megszerzésére” – mondta Juhász. Azonban lehetséges, hogy a tagság úgy véli majd: az MSZP stabilizálásához főállású elnök kell.

Elnökváltás lesz az SZDSZ-ben is

Ugyancsak elnökváltásra készülnek a liberálisok is. Kuncze Gábor SZDSZ elnök a közelmúltban jelentette be, hogy nem indul újra a vezetői posztért. Az elnöki posztért egyelőre két személy az esélyes. Egyik, a párton belüli ellenzéket képviselő Fodor Gábor, a másik aspiráns Kóka János gazdasági miniszter. Lapunk úgy tudja, Kovács Kálmán volt informatikai miniszter is fontolgatja azt, hogy megméretteti magát a tavaszi küzdelemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!