Hírek

2006.11.14. 16:36

Kockázatos az állammal üzletelni

Elérheti a három-négyezer milliárd forintot a lejárt magyarországi követelések összege – közölte keddi tájékoztatóján Felfalusi Péter, az Intrum Justitia Kft. ügyvezető igazgatója. A kintlevőség-kezeléssel foglalkozó, svéd tulajdonú cég felmérése szerint a legkevésbé az állami megrendelők tartják be a fizetési határidőket, s a kiskereskedelmi cégek a legfegyelmezettebbek.

Z. H.

Az üzleti szektorban átlagosan 14,1 napot késnek a számlák kiegyenlítésével a vevők. Ez kevesebb mint az európai uniós 16,8 napos átlag. Az államháztartási szervek viszont átlagosan 19,4 napos késedelemmel fizetnek a szállítóknak.

A fegyelmezetlen megrendelők miatt elsősorban a kis- és középvállalkozások körében nőtt meg jelentősen a fizetési gondokkal küszködő száma – állapítja meg a felmérés. Ennek oka egyebek között, hogy a kisebb cégek nem veszik komolyan a kintlévőségek behajtását, hanem abban bíznak, hogy a vevőik előbb-utóbb rendezik a ki nem fizetett számlákat.

A lejárt követelésekből a cégek körülbelül százmilliárd forintnyi részt adnak át profi kintlevőség-kezelőknek – mondta el Felfalusi. Cégük ennek megközelítően az egyharmadát próbálja meg behajtani. A megbízóknak csak sikeres eljárás esetén kell állniuk az átlagosan tíz százalékos sikerdíjat. A további fizetési késedelmek elkerülését szolgáló piaci információkhoz, tanácsadáshoz viszont e díj kifizetése nélkül is hozzájutnak.

Szintén a kintlévőségekkel kapcsolatban készített a közelmúltban felmérést a Leeds-i Egyetem Üzleti Iskolájához tartozó Hitelmenedzsment Kutatóközpont. Ebből kiderült, a régió tíz országa közül Magyarországon a leggyakoribb, hogy egy cég késve fizeti ki tartozásait. Ugyancsak megállapítják, hogy hazánkban és Spanyolországban a cégek a legritkább esetben fordulnak követeléskezelő vállalathoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!