Hírek

2006.11.16. 15:01

Markó: a magyar munkaerőpiac teljes megnyitása a cél

A magyarországi munkaerőpiac teljes megnyitása lenne a romániai magyar közösség érdeke - jelentette ki Markó Béla miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke csütörtökön Budapesten.

BAMA

Markó Béla eredménynek nevezte, hogy a magyar kormány részéről legalább a munkaerőpiac részleges megnyitására van szándék. "Ha jól értettem, ez azt jelenti, hogy bizonyos területeken lesz, bizonyos területeken nem lesz liberalizáció" - mondta. A mostani együttes kormányülés egyik legfontosabb eredményének az RMDSZ elnöke azt nevezte, hogy a két kormány megállapodott abban: 2007. január elsejétől elég lesz a személyi igazolvány felmutatása a magyar-román határ átlépéséhez, ha ehhez az Európai Unió is hozzájárul. Kiemelte, hogy míg az első - a tavaly októberben tartott - magyar-román együttes kormányülés egyfajta ünnepi esemény volt, a mostanit már mindenki természetesnek tartotta.

Úgy fogalmazott: az együttes kormányülések egyik legfontosabb hozadéka, hogy felhívják a figyelmet a határ menti fejlesztések fontosságára. Nagyon jelentősnek nevezte, hogy a mostani ülésen a román miniszterelnök az észak-erdélyi autópálya megépítését is a prioritások közé sorolta.

Az RMDSZ elnöke kifejtette, hogy Calin Popescu Tariceanu román kormányfő "nem Budapesten utasította el a székelyföldi autonómiát". Az RMDSZ koalíciós partnerei már régóta hangoztatják, hogy támogatják az erőteljes decentralizációt, de a sajátos hatáskörök megadását nem. "Mi is jónak tartjuk az erőteljes decentralizációt, de azt gondoljuk, hogy sajátos helyzetekben sajátos hatáskörökre van szükség" - mondta, hozzátéve, hogy jelen pillanatban a kulturális autonómiát tartalmazó romániai kisebbségi törvénytervezet parlamenti vitájának továbbvitele a legfontosabb.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!