Hírek

2006.11.03. 18:43

Négyen látnak fantáziát a magyar légicégben

Négy pályázó nyújtotta be ajánlatát a péntek déli határidőig a Malév Zrt. 99,95 százalékos állami tulajdonban lévő részvénycsomagjára – tájékoztatott az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt.

D. N.

[caption id="" align="alignleft" width="160"] Meg kell tartani a Malév nemzeti légitársaság státusát – fotó: Kallus György
[/caption]Az egyik jelentkező az AirBridge Magyarország Zrt. A társaság a Borisz Abramovics üzletember által ellenőrzött orosz AirUnion légiszövetség magyarországi vállalata. A második pályázót, az ír–magyar befektetői csoportot Ofer Hava üzletember vezeti. A csoport szakmai igazgatója Tom Mulcahy, aki korábban az Aer Lingus ír légitársaság vezetője, illetve az Allied Irish Bank vezérigazgatója volt. A Malév részben aktív pilótáinak cége, a Sky Alliance Zrt. is lát fantáziát a magyar légitársaságban. Lapértesülések szerint a csoportot erősíti a jelentős tőkével rendelkező izlandi Icelandair. Indul a tenderen a LAL investiciju valdymas litván befektetői csoport is.

Ez már a negyedik pályázat az évek óta veszteséges cég privatizációjára. Szakértők szerint azért érdeklődnek ilyen kevesen, mert a Malév számos vagyoneleme kalapács alá került az elmúlt időszakban. A társaság eladta a nyereséges üzemanyag- üzletágát, két Boeing–767-es repülőgépét, illetve a London heathrow-i repülőtéri leszállási jogait is.

Az ÁPV szerint a társaság eredményes működéséhez tőkeerős tulajdonosra van szükség. A pályázati kiírás szerint az ajánlattevőnek a vételáron felül kötelezettséget kell vállalnia a társaság tőkeemelésére. A Malév jelenlegi jegyzett tőkéje 3,5 milliárd forint. A pályázónak javaslatot kell tennie a Malév állami garanciával fedezett hiteleinek kezelésére is. Ennek összege lapértesülések szerint harmincmilliárd forint. Közölni kell azt is, hogy a leendő vevő miként és mennyi időre kívánja megtartani a nemzeti légitársaság státust, és mi az elképzelése a Malév nemzetközi légiszövetségi csatlakozásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!