Hírek

2006.11.26. 17:29

Tüntettek Isztambulban a pápa látogatása ellen

Több tízezren tüntetettek vasárnap Isztambulban XVI. Benedek pápa kedden kezdődő törökországi látogatása ellen.

Csák E.

A római katolikus egyházfő, aki először tesz hivatalos látogatást egy muszlim országban, óriási felháborodást váltott ki a muzulmánok körében egy szeptemberi beszédével, amelyben érzésük szerint bántotta az iszlám vallást, s amely miatt XVI. Benedek sajnálatát fejezte ki, de bocsánatot nem kért. A pápa vasárnap a Vatikánban azt mondta, az úttal meg szeretné mutatni a Törökországgal és a török néppel szemben érzett „nagyrabecsülését és őszinte barátságát”. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök elhatárolódott az utcai tiltakozástól.

A pápalátogatáshoz kapcsolódó hír, hogy lemondott a török kormány környezetvédelmi miniszterének tanácsadója. Tacettin Uralnak azért kellett távoznia, mert a Vatikánt élesen bíráló könyvének megjelenése csak néhány nappal előzte meg XVI. Benedek útját. A szerző írásában „a haladás ellenségeként” jellemzi a Vatikánt, egyszersmind erkölcsi gyengeséggel vádolja a katolikus egyházat, mert az, mint írja, korrupt és „a hedonizmusnak hódol”. A szerző szerint a könyv megállapításai történeti kutatások eredményein alapulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!