Hírek

2006.12.08. 17:44

Halasztást kérnek az italgyártók

Az italcsomagolásokra 2007-től vonatkozó újratöltési kötelezettség elhalasztását kéri az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége és az Országos Kereskedelmi Szövetség a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumtól (KVM). Az érdekképviseletek szerint súlyos gondot okozhat vállalkozásaik számára az italféleségenként különböző mértékű újratöltési arányok teljesítése.

Z. H.

A szénsavas üdítőknél és ásványvizeknél jelenleg a teljes forgalom öt százalékát teszik ki a visszaváltható, újratölthető csomagolású termékek, a szénsav nélküli ásványvizeknél pedig mindössze egy százalék ez az arány. Ezeknél a termékeknél a törvény szerint jövőre hat százalékponttal kell emelni a betétdíjas termékek arányát. Ellenkező esetben darabalapú termékdíjat kell fizetni az alapdíjon felül – mondta el Borsányi-Bognár Levente, a szaktárca főosztályvezető-helyettese. A sör esetében a legmagasabb – jelenleg mintegy 65 százalék – a visszaváltható termékek aránya. Ezt jövőre csak két százalékponttal kell javítani.

Az érdekképviseletek szerint a KVM aránytalanul nagy, számos esetben teljesíthetetlen követelményeket ró a vállalkozásokra, amelyek nem tudják átterhelni a fogyasztókra a többletköltségeket. A szaktárca szerint viszont az újratöltési arányok javításánál figyelembe vették a reálisan megvalósítható lehetőségeket – hangsúlyozta a főosztályvezető-helyettes.

Persányi Miklós miniszter a napokban zajlott szakmai egyeztetésen kifejtette: az önkéntes hulladék-visszaváltás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Jövő év végéig véglegessé válhat a betétdíjrendszer módosítása. Amennyiben az érintett iparágak szereplői nem teljesítenék önkéntes újrahasznosítási vállalásaikat, akkor hatályba lépne az a rendelkezés, amely szerint térítés ellenében kötelező lenne visszavenni a hulladékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!