Hírek

2006.12.29. 15:51

Kivégezték Szaddám Huszein

„Tartoztunk ezzel a mártíroknak, akiket ártatlanul ítéltek el a Szaddam-rezsim alatt” – jelentette ki az iraki miniszterelnök

fk

Szombaton hajnalban kivégezték Szaddám Huszein volt iraki elnököt, az erről készült felvétel egy részét már be is mutatták az iraki tévében. A diktátort, aki a szemtanúk szerint elszántan és bátran ment a halálba, egy 1982-es emberiség elleni bűntett, Dudzsail falu lakosainak szisztematikus kiirtása miatt ítélték halálra.

„Tartoztunk ezzel a mártíroknak, akiket ártatlanul ítéltek el a Szaddam-rezsim alatt” – jelentette ki Núri al-Máliki iraki miniszterelnök.

Egyes hírek szerint két társát is kivégezték, ám az iraki kormányfő ezt cáfolta. A nagyhatalmak eltérően reagáltak a döntésre: a nyugati államok, Izrael, Irán és hazánk üdvözölték az ítélet végrehajtását, több állam, köztük Oroszország, India és a Vatikán viszont tragikus hibának minősítette azt.

Az iraki bíróság ítéletét szombaton, magyar idő szerint hajnali négy óra előtt hajtották végre. A helyszínt kezdetben titokban tartották, de szombat délelőtt Számi al-Aszkari, Núri al-Máliki kormányfő munkatársa, aki jelen volt a kivégzésen, bejelentette: az ítéletet Észak-Bagdadban, az iraki katonai hírszerzés kázimíjai laktanyájában hajtották végre reggel fél 6 és fél 7 között.

A kivégzésről videófelvétel készült, ennek egy részét az iraki köztelevízió és más arab tv-csatornák szombat reggel, néhány órával Szaddám Huszein kivégzése leadták. A felvételen látszik, amint a símaszkos ítéletvégrehajtók Szaddám nyaka köré helyeznek egy fekete anyagot, majd a kötelet, majd pedig hogy az exdiktátor az akasztófa felé tart. A halál beálltát a tv-k nem sugározták.

Ügyvédjét felkérték az amerikai hivatalnokok, hogy vegye magához a diktátor és szintén halálra ítélt féltestvére, Barzan al-Tikriti személyes holmijait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!