Hírek

2006.12.15. 18:13

Polgárháborús helyzet Gázában: egymást ölik a palesztinok

BAMA

„Kár, hogy a lövések célt tévesztettek” – vélekedett Efrájim Szneh izraeli védelmi miniszter pénteken, annak kapcsán, hogy a Fatah palesztin szervezet fegyveresei megtámadták Iszmail Haníje miniszterelnök gépkocsiját.

A merényletben a fő ellenlábasnak számító Hamaszhoz tartozó politikusnak haja szála sem görbült, ám több testőre és legidősebb fia is megsebesült. Az izraeli védelmi miniszter teljesen jogosnak, indokoltnak nevezte az izraeli hatóságoknak azt az eljárását is, hogy nem engedték meg a radikális Hamasz mozgalom alakította palesztin kormány fejének „mintegy 30–35 millió” dollár bevitelét a Gázai övezetbe.

Iszmail Haníje arab és muzulmán országokat érintő körútján gyűjtötte össze ezt a pénzt. A palesztin kormány a radikális Hamász kormányra kerülése óta nem tudja fizetni a közalkalmazottakat, mert a nyugati országok az iszlámista szervezet hatalomra jutása nyomán megvonták pénzsegélyeiket a Palesztin Hatóságtól.

A hírek hatására a Hamasz mozgósítást rendelt el, fegyvereseik elfoglalták a Gázai övezet stratégiai pontjait. Pénteken többször is tűzpárbaj alakult ki a Fatah és a Hamasz katonái között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!