Hírek

2006.12.11. 19:02

Részletes házipénztári kimutatást kell vezetni

Hétfőn szavazott a parlament az idei második adócsomaghoz benyújtott módosító javaslatokról. Ez többek között a házipénztár adóról szóló törvény módosítását is tartalmazza, mivel annak korábbi változatát elutasította az Alkotmánybíróság.

BAMA

Az új szabályok szerint a vállalkozásoknak részletes kimutatást kell készíteniük egyebek mellett arról, hogy az adott napon miért vettek fel pénzt a vállalkozás számlájáról, s mekkora a készpénzállomány pontos összege.

A számviteli törvény eddig csak arról rendelkezett, hogy a cégeknek pénzkezelési szabályzatot kell készíteniük. A mostani módosításban azonban új passzust vezetnek be, ami részletezi azt is, hogy minek kell a szabályzatban kötelezően szerepelnie. A cégeknek a módosítások hatályba lépését követően kilencven napjuk van arra, hogy a napi készpénz-záróállomány maximális mértékéről, a pénzforgalom lebonyolításának rendjéről, a pénzkezelés személyi és tárgyi feltételeiről, a bankszámla és a házipénztár közötti forgalomról, a készpénzállomány ellenőrzéséről, valamint a pénzszállításról szabályzatot alkossanak. Ha ez nem történik meg, vagy a későbbiekben megszegnék a szabályt, akár félmillió forintos mulasztási bírságot is kiszabhat az APEH. Amennyiben a mulasztó cégek a határidőre nem fizetik meg a bírságot, az adóhatóság a duplájára emelheti a büntetés mértékét.

A mostani adócsomag kihirdetése után negyvenöt nappal ugyanis hatályát veszti az a házipénztáradó ötletével párhuzamosan életre hívott passzus, miszerint kedvezményes, tízszázalékos osztalékadó mellett lehet lecsökkenteni a házipénztárban lévő készpénzállományt. Így lényegében február közepéig lehet kihasználni ezt a lehetőséget.

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban született megállapodásnak megfelelően jövőre havi 4.500-ról 5.000 forintra nő a hidegétkezési utalvány adómentes határa, a melegétkezésinél havi kilencről tízezerre emelkedik ez a limit, az iskolakezdési támogatásból pedig tizenkilenc ezer helyett húszezer forint lesz köztehermentes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!