Hírek

2007.01.17. 05:00

Gondnoki felügyelet alá kellett helyeznünk

Olvasónk rokonát korlátozó gondnokság alá helyezték. Szerinte a hölgy egyáltalán nem képes az önálló életvitelre. Miért nem a kizáró gondnokság mellett döntöttek?

Rados Virág

Korlátozó gondnokság alá azt az embert helyezhetik, akinek nagy mértékben csökkent az ügyek viteléhez való belátási képessége. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. Ok lehet például a pszichiátriai vagy szenvedélybetegségből fakadó rossz elmeállapot. Mint azt múltkori írásunkban közöltük, a korlátozó gondnokság alatti személynek megvan a joga a cselekvésre, csak bizonyos, nagyobb döntésekhez szükséges a kijelölt gondnok beleegyezése. (Például ingatlan adás-vétele, kölcsönfelvétel banktól stb.)

A kizáró gondnokság akkor merülhet fel, ha az illető belátási képessége tartósan és teljesen hiányzik.

Mindennek megállapítását kérheti maga az érintett, a házastársa, egyenes ági rokona, testvére, a gyámhatóság vagy az ügyészség. A bíró igazságügyi orvosszakértőt bíz meg a személy vizsgálatával. Ezután mérlegeli, hogy milyen fajta gondnokság alá helyezze a beteget.
A kizáró gondnokság alá helyezett személy csekély mindennapi ügyleteken kívül semmit nem intézhet önállóan. Boltban egyedül is vásárolhat, de ennél nagyobb dolgokat csak a gondnoka közreműködésével intézhet el.

A korlátozó gondnokság alatt lévő ember számára a bíró konkrétan megjelöl bizonyos cselekvési köröket. Ezekben intézkedéskor gondnoka jóváhagyását kell kérnie. A kijelölt gondnok általában családtag, rokon, de lehet kívülálló személy is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!