Hírek

2007.01.31. 17:38

Kórházaikért sztrájkolnak pénteken a vasutasok

Egyórás figyelmeztető sztrájkot tartanak pénteken, február 2-án a vasutasok – jelentette be szerdán Simon Dezső. A Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) elnöke elmondta: aznap 8 és 9 óra között nem közlekednek a személy- és tehervonatok.

T.G.

Csak alapjáraton működik pénteken a vasutas egészségügyi ellátás: a MÁV-egészségügyisek 8 és 18 óra között csak az „elégséges szolgáltatásokat” nyújtják majd. A sztrájk oka: a kormány az egészségügyi reform részeként átszervezné, illetve részben megszüntetné a vasúti dolgozókat ellátó intézményeket. Így felszámolnák a budapesti MÁV-kórházat, más intézményekkel vonnák össze a budai és szolnoki kórházakat.

Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke beszámolt arról: csütörtökön megkezdődnek a tárgyalások a szakszervezetek és a kormány között, de a sztrájk csak akkor marad el, ha a kormány visszavonja az átalakítási terveket. A vasutasok kilátásba helyezték: megegyezés hiányában február 6-ától folyamatossá teszik a sztrájkfelhívást.

A vasút-egészségügyi dolgozók nevében nyilatkozó Prókay Sándorné példátlannak nevezte, hogy a tárca nem egyeztetett a szakszervezetekkel a készülő átalakítási tervekről. Azt mondta: az eljárás a Munka Törvénykönyvének „sárba tiprását” jelenti.

Csütörtöktől emelkednek a vonatjegyárak

Eltérő mértékben, az utazási távolságtól függően 6-30 százalék közötti mértékben emelkednek a vonatjegyek árai csütörtöktől. Néhány példa: az 50 kilométeres teljesárú másodosztályú jegy 19,6 százalékkal többe, azaz 468 forint helyett 560 forintba kerül február 1-től. Száz kilométernél 1090 forint helyett 1210 forintot kell fizetni, itt 11 százalék az áremelkedés. Legrosszabbul a messzire vonatozók járnak: például egy 500 kilométeres jegy ára 4016 forintról 5250 forintra emelkedik, azaz az utazás 30,7 százalékkal lesz drágább.

Ezek is érdekelhetik