Hírek

2007.01.19. 19:28

Még mindig nincs béralku

T. M.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács tegnapi ülése is kudarcba fulladt. Tavaly október óta nem tudnak megegyezni a tárgyaló felek az idei évi béremelés mértékéről. Pedig a szakszervezetek jelentősen alá licitáltak a korábbi ajánlatuknak. Két héttel ezelőtt még csak nyolc-tizenegy százalékos béremelést tudtak volna elfogadni, tegnap viszont már hat-kilenc százalékra módosították a javaslatukat.

A munkáltatóknak azonban még ez sem volt elég. Nem kívánnak engedni abból, hogy a minimális emelés négy százalékos legyen. A felső plafont valamelyest feljebb tolták: a korábbi hét helyett nyolc százalékot tartanak elfogadhatónak. Ez esetben a várható, kormányzati becslések szerint 6,25 százalékos idei éve infláció lenne a sáv közepén. A szakszervezetek viszont azt szeretnék, ha a sáv alsó értéke egyezne meg a várható inflációval. Pataky Péter, a munkavállalói oldal szóvivője elmondta: a szakszervezeteken belül folyamatosan zajlanak a bértárgyalások. Ahol már megállapodás is született, ott általában 7,5 százalék lett az emelés mértéke.

A tárgyalás a jövő héten folytatódik. A szakszervezetek szerint a megállapodásnak január végéig van értelme. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint megállapodás hiányában mindenképpen helyi konfliktusok lesznek majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!