Hírek

2007.01.04. 14:44

Stumpf: nincsenek nyertesei a költségvetésnek

A 2007. évi költségvetésnek nincsenek nyertesei, noha preferált réteg a nyugdíjasoké, miközben a nagycsaládosokra, a kis- és közepes vállalkozásokra, vagy a pedagógusokra súlyosabb teher hárul - mondta Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke csütörtökön Budapesten.

BAMA

A Századvég megítélése szerint a költségvetésben a "rossz politikai diagnózis alapján a válságkezelésre alkalmazott terapikus megoldások komoly gondokat okozhatnak a társadalomban" - tette hozzá Stumpf István. Elmondta: a kormányzat a 2007. évi költségvetés keretében "a neoliberális sokkterápia miatt olyan sebeket ütött a társadalom szociális szövetén", amelynek helyreállítása hosszabb távon sokkal esetleg többe kerülhet, mint amennyit rövid távon képes megtakarítani a kormányzat a költségvetés egyensúlyának helyreállításáért. A magyar gazdaságpolitika hiányzó hitelességének visszaállításáért a kormányzat feláldozza, illetve veszélyezteti a társadalom humán infrastruktúráját segítő alrendszerek működőképességét - emelte ki a Századvég elnöke.

A költségvetés számai reálisak, sőt a GDP-arányos államháztartási hiány a tervezett 6,8 százalékkal szemben 6,3 százalék lehet - közölte Heim Péter, az Aegon Magyarország Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója. Mint mondta, a költségvetés legnagyobb problémája, hogy a nyugellátásokra fordított kiadásokra nincs fedezet, a nyugdíjkassza hiánya eléri a GDP 2,5 százalékát. Heim Péter szerint ha nem csökkent kamatot az év második felében a Magyar Nemzeti Bank, akkor 2007-ben az euró átlagos árfolyama 245 forint körül alakulhat, kamatcsökkentés esetén az árfolyam 255 forintra emelkedhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!